Ahojte je tu niekto kto ovláda programovanie v Pascale alebo niečo podobnom ? Bola by som rada, ak by mi niekto pomohol s nasledujucou ulohou. A bolo by fajn, ak by mi napísal správne riešenie úlohy.
Tu je riešenie nasledujúcej úlohy: Majme zadané koeficienty kvadratickej rovnice a, b, c (ax2 + bx + c = 0). Vypočítajte korene rovnice x1, x2 respektíve počítajte iba jeden koreň, ak má rovnica jeden dvojnásobný koreň.
Doriešte úlohu tak, aby dokázala vypočítať a vypísať aj komplexné korene rovnice.
program kvadraticka_rovnica;
var a, b, c, D, x1, x2: real;
begin writeln('Zadaj koeficienty kvadratickej rovnice, ' #13#10); write('Zadaj koeficient a: '); readln(a); write('Zadaj koeficient b: '); readln(b); write('Zadaj koeficient c: '); readln(c);
{ Determinant } D := (b * b) - (4 * a * c);
if D = 0 then begin x1 := -b / (2 * a); writeln(' Dvojnasobny koren rovnice je: ', x1 : 0 : 2) end else if D > 0 then begin x1 := -b + sqrt(D) / (2 * a); x2 := -b - sqrt(D) / (2 * a); writeln('Koren x1 rovnice je: ', x1 : 0 : 2); writeln('Koren x2 rovnice je: ', x2 : 0 : 2) end else begin writeln('Rovnica nema riesenie v mnozine realnych cisel') end; end.
|