V staršom pc som vymenil ramku a pc začal mrznúť v každom režime.Podozrenie na vadu ramky sa nepotvrdilo,pc mrzol aj s pôvodnou ramkou spred výmeny,s ktorou predtým fungoval bez problémov,ako aj s inými ramkami zapožičanými na skúšku.Zdroj bol taktiež v poriadku.V servise pc chceli vymeniť základnú dosku a preinštalovať systém.To sa mi nezdalo,lebo problémy nastali okamžite po výmene ramky.Začal som teda uvažovať "sedliackym rozumom" čo sa mohlo stať.Keďže žiadny iný zásah do pc nebol,len mechanická výmena ramky,muselo sa niečo stať pri výmene.A stalo sa.V staršom pc je na slotoch jemná vrstva prachu a ten prach sa pri výmene ramky a jej dopasovávaní do slotu uchytil na kontakty ramky a tá ho následne zaniesla na kontakty slotu.Potom sa už každá ramka javila ako vadná.Stačilo vybrať ramku a stlačeným vzduchom vyfúkať slot ako aj kontakty ramky a bolo po probléme.V núdzi sa dá použiť aj hustilka na bicykel.Myslím,že viaceré problémy s pc po výmene komponentov či už ramky,grafické karty a podobne môžu súvisieť práve s jemným prachom na kontaktoch.Takže pri výmene komponentov treba vždy dôkladne vyfúkať sloty.
|