Obsah krabice (príslušenstvo)
Krabica je obyčajná bez akéhokoľvek popisu no keď ju otvoríte a vyberiete z nej druhú ktorá je celá čierna s pekným logom DELL tak viete čo vám prišlo. V krabici sa nachádza samotný notebook a inštalacné CD pre už nainštalovaný Win a rôzny software ktorý už máte nainštalovaný. V hornej časti (predel) nájdete zdroj s káblom ktory potrebujete ešte pripojiť (EU zásuvka – vstup do zdroja). Samozrejme máte pribalené knižky “ako na to” a “Váš DELL”.
Konštrukcia a vzhľad
Proporcie
Notebook ma nijak nešokoval veľkosťou či váhou, je to predsa 16” s výkonným obsahom. Rozmery sú šírka: 384,9 mm
výška: 24,1 mm vpredu / 33,95 mm vzadu hĺbka: 254,6 mm hmotnost: 2,91 kg.
Telo, šasi
Nemal som v rukách veľa notebookov (Apple macbook pro, macbook a MSI) takže nemôžem hodnotiť ako profesionál no pevnosť plastov ma milo prekvapila, pri väčšom tlaku na veko displeja je vidno že tlačím na LCD panel ale nieje to nič hrozné. Plasty vedľa touch padu – pod klávesnicou sú tak isto výborne spracované. Celý podvozok notebooku je skonštruovaný z jedného kusu plechu ktorý pokračuje ešte po bokoch kde sú konektory. Všetky plasty sú lesklé s takým nádychom metalízy.
Dizajn
Pre dizajn by som tu rád vyhradil jednu kategóriu lebo to je práve jedna z vecí, prečo som si vybral DELL. Na veku figuruje logo DELL s krúžkom okolo nápisu, obe tieto časti loga sú ako keby zapustené mierne do plastu (je tam priehlbina, pri bližšom pohlade to vidno).
Spodná časť veka je pokrytá kožou, na dotyk je príjemne mäkká a dobre sa za ňu drží keď notebook niekam presúvate.
Nad kožou je hliníkový pás ktorý pokračuje v jednom kuse až ku kĺbom ktoré obkolesuje.
Na kĺbe máte nápis XPS to biele obkolesenie pri zapnutom notebooku svieti a pri hybernovanom “bliká ako keby dýchal” nieje to nič rušivé svietivosť vidno len ked sa na to pozriete, prirovnal by som to k mliečnej farbe.
Displej, klávesnica, touchpad a reproduktory
Displej
Môj displej je 15,6” WLED (keďže na Slovensku mi RGBLED nevedeli dodať) s rozlíšením 1920x1080. Je to normálny TN panel ktorý trpí dost silno na vertikálne uhly. Horizontálne uhly pozerania sú na môj obdiv dosť dobré nieje problém si pozrieť s kamarátmi film, hrať hru. Farby sú výborné biela je naozaj biela . Kĺby displeja sú kovové a naozaj pekne tuhé takže niekedy máte dokonca (prvých pár stupňov ked otvárate veko) problém otvoriť jednou rukou.
Klávesnica
Klávesnica je naozaj súčasťou dizajnu, je pekná podsvietená tak akúrát mliečne (slovenské klávesy tiež a Y pri Z je podsvietený sivo a naopak). Fn je umiestnené tak asi ako u vetšiny notebookov, enter je klasický dvojriadkový všetko má svoj výborný priestor. Píšem na tom notebooku denne asi 7 až 8 hodín a som spokojný. Veľkosť kláves je 19x19 mm.
Tento notebook nemá num klávesnicu. Nad klávesnicou nájdete multimediálne dotykové tlačidlá ktoré su naozaj fajn a reagujú dokonale, tak isto sú podsvietené jemne no keď napríklad stlačíte tlačidlo pre vypnutie Wifi a BT (v jednom) tak sa podsvietenie daného tlačidla vypne a ostane len také sivé (v noci sivé) pri potvrdení dotyku (zvýšenie hlasitosti a pri iných sa zvýši na chvíľku podsvietenie.
Tlačidlo pre vypnutie sa nachádza v hornom ľavom rohu vedľa nápisu StudioXPS toto tlačidlo nieje dotykové a je tak isto mliečne bielo podsvietené.
Touchpad
Oblasť touchpadu je prehĺbená a zdrsnená (vytvára matný povrch) nemá multitouch ale práca s ním je výborná. Tlačidla touchpadu niesu očividne oddelené ale ešte ani raz sa mi nestalo že by som sa preklikol. Zvuk tlačidiel je extrémne tĺmený. Tiež sú podsvietené bielo-mliečne.
Indikátory
Indikátory su len na prednej strane konkrétne na prednej hrane. Nesvietia rušivo silno a majú tiež bielu farbu.
činnosť disku, bluetooth, wifi.
Reproduktory
Na to že sú to reproduktory integrované v notebooku hrajú dobre (Aj speedmetal a DnB). K nim nemám čo iné napísať.
Chladenie, hlučnosť
Chladenie
Chladenie je obstarávané jedným ventilátorom v zadnej strane. Teploty hodnotím výborne neprekročili 80°c (izbová teplota ~20°c). Prejavovanie tepla pri hraní je jemné sálanie tepla (moj subjektívny pocit) z klávesnice a teplé plasty pod klávesnicou (čo je mimochodom mne príjemné a nie obťažújuce) no niesu to horúce.
Hlučnosť
Hlučnosť je závislá od záťaže samozrejme, pri písani a práci v Photoshope ide notebook pasívne prinajhoršom (Photoshop) sa málokedy zapne na pár sekúnd na najtichší režim ktorý aj tak nepočuť. Všeobecne vás hluk nebude rušiť pri ničom, pri hraní počúvate hru cez reproduktory alebo cez slúchadlá.
Konektory
Kensington lock ... VGA vstup ... RJ45 (LAN) vstup ....Display port .... HDMI ... USB .... USB .... mikrofon vstup ... 2x audio výstup
Express card slot pod ním čítačka kariet SD/MMC – MS/Pro .... 1394 fireware .... DVD napalovačka pod ňou USB/eSATA a napájanie.
Webkamera
Webkameru hodnotím kladne jej kvalita je veľmi dobrá a má 2mpix. Konieckoncov, kvalitu si posúďte z obrázku. Vedľa webkamery je pri jej zapnutom stave indikačná dióda ktorá ako každé svetlo na tomto notebooku svieti mliečne bielo.
Osadený hardware
CPU: P8600 2,4Ghz
GPU: Ati mobility 4670 1GB
RAM: 4GB DDR3 1066Mhz
Chipset: Intel PM45
HDD: Seagate Momentus 7200.4 SATA 500GB
LCD: 15,6” WLED 1920x1080
Výdrž
Výdrž na batériu pri browsovaní víde približne na 3 hodiny. Podľa mna je to pri tejto konfigurácii výborné. (Písanie textu bez wifi vyšlo na 3 hodiny a 40minut) V oboch prípadoch bolo podsvietenie 100% a pri stave batérie 20% a nižšie 0% podsvietenie.
Záver
Záver si musíte vyvodiť. Ja by som tento notebook chválil, to je samozrejmé pretože som si ho kúpil. Musíte zvažíť či naozaj chcete notebook za 1272€ v mojej konfigurácii alebo si kúpite nejaký iný ohodne lacnejší. Tí čo zvažujú kúpu môžem jedine doporučiť. Ľudia ktorý si kúpili acer(msi) za 400€ nech mi sem prosím nepíšu že by za to nedali toľko a aké je to predražené.