Túto recenziu som začal písať asi pred dvoma mesiacmi, potom som to nechal tak. Keďže mi prednedávnom odišla základovka na hernej mašine a ja nemám čo robiť, rozhodol som sa ju dokončiť.
------------------
Recenzia Xilence 550W
Prednedávnom sa mi dostal do ruky zdroj XILENCE 550W. A keďže som nemal, čo práve robiť, rozhodol som sa spraviť malú recenziu.
O firme
Väčšina z vás asi o značke xilence počula len málo najskôr preto, že na našom trhu nie je veľmi rozšírená. Ide o nemeckého výrobcu PC skriní, CPU a VGA chladičov, pc zdrojov a ďalšieho príslušenstva. Svojími výrobkami sa orientuje na Budget a Mainstreamový trh. Na Slovensku, (a pravdepodobne ani nikde inde) ešte nie je veľmi rozšírená.
Dojem a špecifikácie.
Zdroj som vybral z kamarátovho PC, ktorý bol u mňa na preinštalovanie Windowsu, takže som ho dostal bez krabice. Klasická šedá povrchová úprava zdroja v dnešnej dobe už veľmi neočarí. Na boku zdroja je nálepka s informáciami o výkone zdroja a jednotlivých vetiev. Káble zdroja nie sú pokryté flexom, ale sú dobre zaistené sťahovacími páskami, takže v skrini nelietajú kade tade. Ťažko sa ohýbajú, čo je spôsobené hrubou vrstvou PVC na vodičoch. Jedna vec, na ktorú si výrobca mohol dať pozor, je miesto v ktorom káble vstupujú do zdroja. Všimol som si pomerne ostrý roh plechu, ktorý by mohol narobiť ťažkosti izolácii.
Káble a výkon
Zdroj má štandardné 20+4 PIN a 4+4 PIN koncovky, čo zaručuje kompatibilitu s najnovšími doskami a zároveň umožňuje napájanie aj náročnejších CPU. Ďalej obsahuje 3 MOLEX konektory, 2 SATA a jeden konektor pre disketovú mechaniku. Na napájanie grafickej karty má len jeden 6 PIN PCIE konektor, čo môže byť pri grafikách s TDP nad 150W málo. Dĺžka káblov sa pohybuje od 40 do 85 CM, čo síce postačuje, ale neumožňuje káble „schovať“ za základnú dosku.
Podľa info na nálepke má zdroj dve 12V vetvy s kombinovaným výkonom až 38A čo je v tejto hladine výkonu štandardné, 5V vetva má 15A a 3,3V 24A. Maximálnu watáž jednotlivých vetiev výrobca neudáva.
Zostava
Zdroj som strčil do svojej zostavy v podpise:
Mobo: Asus M4N98TD EVO
CPU: AMD Phenom 965 125W
VGA: Asus GTX 470
RAM: 4GB Corsair Dominator 1600 CL7
Sound: Asus Xonar D2X
HDD: 2x 500 GB
Montáž a test
Na napájanie grafickej karty som musel použiť Molex 2x na 6 PIN PCIE, ten bol dodaný s kartou. Po zapojení všetkého mi ostal voľný len jeden Molex konektor (zvuková karta vyžaduje napájanie cez foppy). Zdroj bude vyťažený k maximu svojich špecifikácií, snáď mi nič nezhorí
![:)](https://www.pcforum.sk/images/smilies/smile02.gif)
.
Po zapnutí zdroj zarazil pomernou hlučnosťou, bolo ho počuť aj pri boxovom AMD chladiči. Pri záťaži už bol prehlušený grafikou a ostatnými komponentmi počítača.
Voltáže idle boli nasledovné:
12V- 12,95V
5V- 5,16V
3,3V- 3,52V
Ako je napísané hore, 12V vetva je príliš vysoko, skoro 13V(!). To môže spôsobiť problémy, prinajlepšom zvýšenú produkciu tepla, prinajhoršom zníženie životnosti a odpálenie komponentu. Je tiež otázne, aký bude mať zvýšená voltáž účinok na elektrolytické kondenzátory. Zdroj sa po krátkej dobe výrazne nahrial, až tak, že teplo bolo cítiť aj cez stenu bedne. Pri teste dotykom sa na výfuku zdroja sa pomali nedala udržať ruka. Ďalší znak toho, že bol namáhaný až k svojim limitom. A to som len lietal po nete!
Spraviť záťažový test v takýchto podmienkach príde ako šialenstvo... ale po pravde, len málo ľudí ma považuje za normálneho. Takže som nainštaloval Furmark, OCCT, pomodlil sa, spustil CPU linpark a Furmark Extreme burning mode na plnom rozlíšení. V reále takto nebude PC nikdy vyťažený, takže ak zdroj vydrží toto, zvládne akúkoľvek hru, či aplikáciu.
Zdroj bežal plnú záťaž úctyhodných 30 sekúnd potom sa celý PC vypol. Keď som následne priložil ruku na vrch bedne musel som ju ihneď odtiahnuť. Tak to pálilo, že sa tam nedala udržať! „No dobre no, zdroj sa prehrial a zapla sa ochrana... aspoň tá môže konkurovať high-end modelom. Dám si čaj, možno niečo na jedenie a kým sa vrátim snáď sa to dostatočne ochladí.“ Po 15 minútach bol zdroj stále veľmi horúci a PC nešiel zapnúť. Po 30 minútach už mal zdroj skoro izbovú teplotu, ale PC stále nereagoval, to už som začínal byť trochu nervózny. Čo ak to nebola ochrana a ja som ten zdroj fakt odpálil? Navyše pach, ktorý sa zo zdroja šíril, nebol dvakrát povzbudzujúci. Kamarát, od ktorého som zdroj mal, mi asi nepoďakuje. Prešla jedna hodina od zlyhania zdroja. Spotenými prstami stláčam gombík na skrini. Na moju veľkú úľavu počujem rozbehnuté ventilátory a vidím, ako na obrazovke naskakuje logo Asusu. Vo Windows zisťujem ďalšiu potešujúcu vec. Tento článok som si pred testom uložil. Zdroj začal po chvíli znova piecť, dopísal som recenziu a vymenil ho za svoj Cougar GX 600.
Zhrnutie
Tento zdroj ma vo viacerých ohľadoch nemilo prekvapil. V prvom rade to bola vyššia hlučnosť „ultra tichého ventilátora s fluidnými ložiskami vlastnej výroby...“ Zdroj bolo idle pomerne výrazne počuť aj napriek vetráku z referenčnej GTX 470 a boxovému chladiču Phenomu 965.
Ďalšia nepríjemnosť je vysoké tepelné vyžarovanie, zdroj namiesto toho aby teplo zo skrine odvádzal, pôsobí ako veľký radiátor ohrievajúci okolie. Vysoká produkcia tepla naznačuje aj inú vec. Znamená, že efektívnosť zdroja je nižšia a nie som si istý čo to bude výrobcom sľubovaných 80%.
Ďalšia a najpodstatnejšia vec je, že zdroj nevydržal plnú záťaž 550W a po pár sekundách sa poskladal. Výrobcovi som, ale vďačný, že ochranu proti preťaženiu nezanedbal. Popravde 500W namiesto 550W nálepky by bola oveľa úprimnejšia. Zdroj mal očividne problém pracovať pri takom odbere a pri dlhodobejšom zaťažení na takejto úrovni by najskôr čoskoro odišiel. Pridajme vysoké voltáže na vetvách a máme tu celkom spoľahlivý návod na výrobu Fukušimy.
Ostatné neduhy, ako trochu hlučnejší ventilátor, a kratšie káble by sa pri cene približne 35,- EU dali prepáčiť.
Osobne by som v tejto cenovej hladine šiel skôr do Fortronu, alebo priplatil 10 EU a vzal Corsair CX 500W. Malá investícia naviac vám v budúcnosti môže ušetriť veľké problémy.
Plusy:
Cena
Fungujúca ochrana
Mínusy:
Mäkké vetvy, zvlášť 12V počas môjho sledovania plávala od 12,23V do 12,95V
Málo 6PIN PCIE konektorov
Kratšie káble
Vyššia hlučnosť
Vysoké tepelné vyžarovanie
Mierne poddimenzovaný
Kondenzátory neznámej značky (sú žltej farby)
Za aj keď nevedomé zapožičanie zdroja ďakujem svojmu spolužiakovi z gympla. Povedal som mu, že zdroj by mohol robiť problémy, ale ako som na to prišiel som radšej nespomenul.
Stránka výrobcu:
http://www.xilencepower.com/
Ďakujem za prečítanie a teším sa na kritiku.
EDIT: Ako pozerám, výrobca už spravil novú revíziu zdroja, snáď sa niečo zmenilo k lepšiemu.