No tak každá doména sa "skladá" z dvoch častí. Z registrátora a držiteľa domény. Držiteľ domény je konkrétna osoba, na sk-nicu sa dozvieš kto, ale v jednoduchosti, ktokoľvek nad 18 rokov, ktorý sa zaregistruje. Tým, že si držiteľ domény môžeš s touto doménou v sk-nicu manipulovať (meniť registrátora).
Registrátor domény, je zvyčajne ten kto má servre. Ty mu platíš nejaký poplatok zato, že udržiava tvoju doménu prístupnú (platí sk-nicu). Spravuje tvoje DNS záznamy a pod.
Čiže napríklad websupport má takú vec, že ty keď nechceš písať doménu na seba, tak ju napíše on na seba. To znamená, že je aj držiteľom aj registrátorom.
Ak chceš zmeniť registrátora, tak treba kontaktovať helpdesk daného hostingu a tí ti povedia sumu, za zmenu registratora domény. Myslím, že vo Websupporte to je 6€ (To je suma, ak ti predchádzajúci registrátor doménu zaplatil a ty meníš registrátora-> platíš WS 6€). Ak doména expiruje, tak som vo WS platil celú sumu domény, pričom v poznámke som uviedol, že ide o zmenu registrátora.
Ty samozrejme môžeš urobiť doma hosting. V tom prípade by si si kúpil verejnú IP, vytvoril DNS záznamy. Založil si účet registrátora vo WS, a môžeš byť registrátorom aj držiteľom domény a bude bežať na tvojom serveri. Podľa mňa ešte lepšia voľba ako vlastný domáci server je, keď ho necháš spravovať WS. Lebo myslím si, že sú určite kvalifikovanejší čo sa týka bezpečnosti, stability a sú pripojený do SIXu. Pretože útočník môže zaútočiť aj na server. Myslím, že WS ti to spraví za nejaký poplatok. Potom by som ja ososbne nepapieroval -> registrátor WS, a DNS "moje", ale máš to výhodnejšie, lebo ti chodí jedna faktúra za všetko.
|