Windows Vista Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise and Ultimate – Comparison
Co NIE JE v Home Basic: Aero interface, Windows Flip 3D, Live Thumbnails, Windows Mobility Center a Tablet PC support, Windows Meeting Space, Windows Media Center, Media Center Extenders, Windows Complete PC Backup and Restore, Windows Fax and Scan, Scheduled Backup, Remote Desktop Connection, Network and Sharing Center, Windows BitLocker Drive Encryption, Windows DVD Maker, Chess Titans, Mahjong Titans, and Inkball, Windows Movie Maker in High Definition.
Vyzera, ze je toho vela, ale v skutocnosti to nic nie je. Strucne, pokial nechces ziadnu z hore uvedenych aplikacii, hlavne Windows Media Center pre filmy alebo Aero temu pre Windows, tak Home Basic je viac nez OK. Ja som pouzival HB 2 mesiace a filmy mi na nej sli bez problemov.
MS tvrdi, ze Ultimate je urcena pre hracov, co je ale len reklama, pretoze hry pojdu rovnako ako na inych verziach, rozdiel je len v tom, ze Vista si povie, ze na danom PC nepojde TDU s AA, tak ho vypne. Myslim, ze pokial si uzivatel vie nastavit efekty primerane svojmu hadrwaru, tak nepotrebuju kupovat Vistu aby to robila za neho. Je to cisto len o pohodlnosti, cim pohodlnejsi Windows, tym drahsi pochopitelne.
Ultimate verzia ponuka moznost kompletne zalohovat disk ako image, Home Premium zalohuje len subory. Ultimate Extras su zatial len bonusove hry ako poker a moznost mat plochu ako video, na co ale staci aj VideoLAN prehravac (aspon v XP).
Pokial ide o hry, tak nezalezi na verzii Visty (hovorime o 32-bit), aj tak nepojdu a tie co pojdu, pojdu akoby ani nesli. Zatial pre Vistu nie su vyladene ovladace, napr. na XP som hral Doom 3 na ultra detailoch, ale na Viste mi seka aj WET a NFS6, ktore mi naposledy sekalo na WinME. Co viac dodat, treba pockatna SP1, ktory ma vyjst asi za 6 mesiacov.