Dobrý deň! Chcel by som sa spýtať na jednu vec. Doma ma zavedený optický internet od Slovak Telekomu. Keďže bývam v rodinnom dome, tak mám doma kvôli lepšiemu pokrytiu wifi signálu po dome 2 routre. Prvý router je od Telekomu, model Sagemcom 5670 a ten druhý, umiestnený na druhom konci baráku je od firmy TP-link (ten router je môj vlastný). Samozrejme tieto dva routre sú medzi sebou prepojené štandartným LAN káblom. Problémom je na routri Sagemcom 5670, pomalá rýchlosť pri downloade cez wifi trebárs na smartfón. Tento router má 2,4G a aj 5G wifi sieť. Aj pri 5G wifi ta rýchlosť počas downloadu nepresiahne 10MB/s! Ale! Keď sa pripojím s tým istým smartfónom do wifi siete toho druhého routera TP-link, ktorý má tiež 5G wifi sieť, tak pri downloade toho istého súboru, s toho istého serveru je rýchlosť downloadu niekedy aj cez 40MB/s. Teda natíska sa tu otázka, čo mi môže blokovať rýchlosť prenosu dát na tom routri Sagemcom, do ktorého je samozrejme pripojený optický kábel od Telekomu, keďže je to router dodávaný operátorom. Už som pozeral v nastaveniach routera cez web rozhranie/prihlásenie sa menom a heslom do routera, ale nič na nenapadá v tejto súvislosti. Vopred ďakujem za každú dobrú radu.
// Spojený príspevok 17.09.2022 9:47
Ešte dodám, že download zo smartfónom robím pri routri, t.j. wifi signál z routera mám na 100%. To isté platí aj pri downloade cez 2.môj router.
|