Jumper mám samozřejmě nastavený na 150 SATA 1. Problém je, že nevím, jestli je tady nějaká nekompatibilita s Asus deskou, nebo jestli je špatný ten disk. Celý víkend jsem zkoušel různé varianty: kombinace káblíků a slotů, nastavení biosu, odpojování a zapojování disků včetně zkoušky úplně nové instalace Windows - snad stovka restartů je dost na to, aby se konečně rozjel. Stáhl jsem si i utilitky přímo na ten disk od
Seagate Supportu, ale nepomohly ani startovací diskety, ani ten DiskWizard.
Ten disk prostě není a není. V biosu by spatřen jen v jednom případě - při odpojení všech Pata disků, ponechání volby:
Serial ATA controler - Enabled
Onboard Sata Boot ROM - Enabled
tehdy se objevil ve volbě 1st boot device, ale v přehledu disků Main (Master a Slave) byly jen DVD Romky. Disk žádný (Not Detected) a nastavení na 1st Boot device nebo ostatní nemělo stejně na nic vliv. Po restartu se to zase seklo.
Při zkoušce instalace windows na samotný disk chtěl po mně komp jen disketu na Raid a SCSi disky, ale žádnou disketu na SATA disky, ani nabídku na F6. Takže nevím co dál.
Asi bydlím na blbém konci, ale tady nevím o nikom v okolí, kdo by měl komp s něčím jiným než IDE disky, nebo notebook, nebo Asus desku. S tímhle jsem se potýkal, už když jsem potřeboval vyzkoušet řadič Kouwell, který mi taky na Asusce odmítal fungovat. Nemohl jsem v okolí najít vhodný komp. Musel jsem v prodejně kompů zaplatit nemalý peníz za jeho vyzkoušení (2 minuty - 200Kč). To uř jsem tady taky zkoušel řešit. No a moje stará deska QDI zas nemá SATA sloty.