mensi navod ako sa pracuje v
spravcovi diskov v OS Windows XP - vytvaranie, rozdelovanie a spajanie oddielov.
a) spustenie spravcu diskov:
-ukazeme kurzorom na "tento pocitac", klikneme pravym tlacidlom a vyberieme moznost "spravovat"
-klikneme na "sprava diskov"
Pred nasledujucimi akciami je potrebene vyzalohovat data z HDD!
Vytvorenie novej particie (oddielu), rozdelenim sucasnej particie na HDD:
1. Ilustracne pracujeme s oddielom "J", ktoreho kapacita je 49,5GB.
- ukazeme nan kurzorom, klikneme pravim tlacidlom mysi, vyberieme moznost „odstranit oddiel“ – chcete pokracovat – ano (uspesne sme odstranili oddiel)
2. Ukazeme kurzorom na nepriradeny oddiel (s ciernym hornym pasikom) a klikneme pravym tlacidlom mysi – novy oddiel – dasli – mame na vyber 2 moznosti: „Primárny oddiel“ a „Rozsireny oddiel“.
„Rozsireny (extendet) oddiel“ pouzijeme ak chceme mat viac ako 4 particie, pretoze „Primarny oddiel“ ma nastaveny boot-flag, cize zaznam v MBR (Master boot record), ktory ukazuje na particiu kde sa nachadza zavadzac NTLDR. Rozdelenie HDD je uložené v MBR, o velkosti 512 bajtov a preto moze obsahovat rozdelenie disku na max. 4 casti (particie)
3. klikneme na „dalsi“ – zadame aku velku kapacitu (v MB) ma mat odiel (ja som zvolil 30000MB z moznych 50227MB) – dalsi – dalsi – v tejto ponuke mozeme pomenovat particiu a doporucujem zaskrtnut „rychle formatovanie“ – dalsi – dokoncit
4. vytvori sa novy oddiel (s kriklavo zelenym hornym pasikom), klikneme nan pravym tlacidlom mysi a zvolime nova logicka jednotka –
- preklikame sa cez "dalsi" – potvrdime kapacitu oddielu stlacenim tlacidla „dalsi“ –
- system automaticky priradi pismenko jednotky (pripadne mozeme zmenit a tiez pomenovat particiu) a doporucujem zaskrtnut „rychle formatovanie“– dalsi – dokoncit – mame vytvorenu novu praticiu s kapacitou 30000MB (29,29GB)
5. ostal nam nepriradeny oddiel s kapacitou 19,76GB. Ukazeme nan kurzorom, stlacime prave tlacidlo na myske a zvolime novy oddiel
– dalsi – dasli – potvrdime velkost particie (dalsi) - automaticky priradi pismenko jednotky – dalsi – zaskrtneme rychle formatovanie (mozme pomenovat particiu) a potvrdime tlacidlom „dalsi“ – dokoncit
6. vytvorili sme druhu praticiu s kapacitou 19,76GB
Spojenie 2 a viac particii:
1. odstranime danu particiu (oddiel), bud pouzijeme krizik v hornom menu (na obrazku zakruzkovany na cerveno) alebo kurzorom ukazeme na oddiel a pravym tlacidlom vyberieme moznost „odstanit oddiel“/ „odstranit logicku jednotku“. Po odstraneni logickej jednotky odstarnime este oddiel.
2. Po odstareneni dvoch a viac oddielov, sa automaticky spoja do jedneho nepriradeneho oddielu.
-vytvorili sme nepriradeny oddiel s kapacitou 49,05GB, s ktorym mozeme dalej pracovat. Bud z neho vytvorime jednu particiu alebo viacej podla potreby (vid navod hore)
Novy HDD bez priradenia oddielu, ako ho spojazdnit v OS
1. novy HDD sme zapojili do PC pripojenim akedvatneho datoveho a napajacieho kabla (v nasom pripade sa jedna o novy WD 1600 AAJS-Sata, v PC je zapojeny este WD 5000AACS-Sata, na ktorom je OS).
- Bios novy HDD uspesne detekoval, boot je nastveny na HDD WD5000AACS
2. OS Win XP neumoznuje pracu s novym HDD pretoze nema vytvoreny oddiel, preto sa nam ani nehlasi v "tento pocitac - jednotka pevnych diskov"
3. spustime "spravu pocitaca - sprava diskov" kde vidime novy HDD (s cierny hornym ramom), ktory ma nepriradeny oddiel.
- preto mu ho musime najskor pridelit, pricom postupujeme rovnako ako pri vytvarani noveho oddielu.