U novsich/dnesnych dosak:
Pokial ma doska M.2 slot pre take SSD, tak ma aj podporu bootovania z neho.
Ak chces bootovat z PCIe slotov cez redukciu, tak vyrobca dosky musi uvadzat tuto podporu, nemusi to byt standard.
Navrh dosky (zapojenie PCIe liniek, detekcie v BIOSe, alebo co ja viem co ine este) s tym pocita.
U starych dosak:
pre boot z PCIe zbernice jednoducho nieje podpora. V dobe vyroby dosky nikto nepocul o nejakom NVMe, M.2 ci prevadzkovani SSD cez PCIe zbernicu. Chyba zodpovedajuca softwarova podpora v BIOSe, a aj fyzicke zapojenie dosky nieje s ohladom na toto navrhnute.
Kedysi, ked niekedy v 2015 PCIe M.2 zacinalo, bol tiez problem s bootovanim. Bol v tom bordel, vyrobcovia to este len objavovali. Vtedajsie dosky a SSD uz mali PCIe M.2, ale casto bolo myslene ako slot pre SSD na storage. Bolo treba updatovat BIOsy, pridavat *.efi moduly do UEFI, pripadne SSD samotnym v tej dobe chybala podpora v ich firmwari. Riesili sme vtedy v praci stavbu PC pre zakaznika, ktory pozadoval boot z M.2 PCIe SSD a bolo to cele domotane. High-end Asus doska s X99 chipsetom, ale tiez bolo treba laborovanie s BIOSom, instalatorom Win7 a kadecim. Nakoniec to nejak slo, ale nik poriadne nevedel, ako sme to spravili
Ak chces M.2 SSD, tak si na boot/OS budes musiet kupit/nechat klasicke SATA SSD, alebo skratka vymen terajsie SATA SSD na vacsie a nemusis nic riesit.