Chcem akosi upgradovat PC a nastava mi dilema..... SSD alebo vysokorychlostný disk popripade 2 do raid.
Už som bol na 90% rozhodnutý pre Corsair SSD Force Series 60GB SATA II MLC (čítanie: 285MB; zápis: 275MB/s), TRIM
ale vzhladom na okolnosti ktore vysvetlim neskoršie rozmýšlam o WD VelociRaptor 6000HLHX 600GB 2.5'' HDD v 3.5'' rámu , SATA 6Gb/s,10000RPM,32MB
alebo do raid WD VelociRaptor 3000HLFS 300GB 2.5'' HDD v 3.5'' rámu ,SATA/300 NCQ,10000 RPM,16MB.
Teraz tým okolnostiam,
za 1. používam Vista64 a v nom nie je funkcia Trim, takže SSD velmi rýchlo stráca na vykone, tzv degraduje ,zato raptory stale šlapu na tom svojom.
2. pre mna dost dôležitou vecou je životnost, raptory maju 5 rokov zaruku z čoho môžem usudzovat že dlho vydržia na rozdiel od SSD ktore nikto poriadne nemá odskušane časom, a kedže Vista nemá TRIM skracuje sa aj životnost.... (niekde som čítal že ssd odišlo na XP po 6 mesiacoch, resp. degradacia vykonu skoro na 0)
3. Vykon... neviem objektivne posudit, ak je SSD nove tak je rychlejšie ako raptor. Vykon oproti 2xraptor v raid neviem posudit, resp. nikde som nenašiel nejake testy. raptor vs 2x raptor je narast vykonu 10-50% podla použita. Ale zasa pri nepouživaní TRIM ide vykon časom SSD nadol. a aký je ten horizont mi nikto neda, Počet prepisania buniek..... kolko to je hodin bežneho použivania PC. (NET, OFFICE, CS a nejaka hra)
Takže ako to vidite vy? Je nejaka free utilita nahradzajucu TRIM vo W7?
Dalšou vecou je cena kde za 60GB SSD mam 300GB raptor.
Ešte skusim zistit info u microsoft z prechodu Vista na W7, ale čo tak pozeram stoji to 110€. Za čo by som mal 600GB raptor a rychle za to nie len system a zakladne programiky ale celý soft.
|