Zdravim, som student VS (denne studium), mam zivnost. Hladam to uz pekne dlhu dobu ale stale sa nemozem dopracovat k jednoznacnej odpovedi.
Kolko mozem zarobit za rok 2012, aby som nemusel platit ziadne odvody?
Momentalne neplatim odvody ani do ZP ani do SP, zivnost som si otvoril v januari tohto roku. Zistil som akurat ze nezdanitelna cast zakladu dane je cca 3600 eur, takze ak zarobim do tej sumy neplatim dan. Dalej je vymeriavaci zaklad pre socialne poistenie cca 4080 eur (vsetko zaokruhlujem), takze ak zarobim do tejto sumy, nemusim v dalsom roku platit odvody do socialnej poistovne (avsak uz by som musel zaplatit dan z rozdielu prijmov a NCZD, teda 4080-3600=480eur -> 19% -> 91,2 eur). Spravne to chapem? Neviem vsak ako to je so zdravotnym poistenim.
Stanovil som si totiz preddavky na ZP 0€, kedze som student VS a plati to za mna stat. V lete mi prisiel nedoplatok 250eur za 5 mesiacov ale bol to len omyl a stacilo donies potvrdenie o navsteve skoly a oni ten "dlh" zmazali. Takze to naozaj plati, ze studenti neplatia odvody do ZP. Je tam tiez nejaky vymeriavaci zaklad, do ktoreho vysky nemusim platit odvody do ZP aj nadalej?
Dakujem pekne.
|