Ak by som s tym nemal skusenosti tak by som sem svoje skusenosti nepisal
. Podla mna je naljepsie riesenie pre tichy chod a zaroven ucinne chladenie a filtrovanie prachu ako som uz pisal dobre vytesnena case, v ktorej je mierny pretlak, tym mame zabezpecene ze vsetok vzduch ktory sa dostava do case prechadza filtrom ktory je umiestneny na ventilatore, ktory vhana vzduch do case a vytvara pretlak, ak aj v case su nejake netesnosti tak z nich vychadza von z case cisty prefiltrovany vzduch. Dalsia vec ktoru mozem doporucit su rozne tlmiace materialy ktore sa daju zakupit v shopoch s auto doplnkami, najlepsie su 5 az 7 mm hrube samolepiace a co najtazsie. S tym vylepit case z vnutra, nalepit na vsetky plochy kde to len ide. Hmotnost case stupne ale znizi sa rezonancna frekvencia a teda klesne rapidne nie len hluk ale aj vibracie ktore sa prenasaju najma z optickej mechaniky a HDD. Alebo si mozete vyrobit case z dreva
. Resp. ked si kupite nejaky kvalitnejsi case napr. Lian-Li (
http://sk.wikipedia.org/wiki/Lian_Li ) tak tam nie su nejake vacsie uprafvy nutne. Snad len ak mate problem s prachom tak proste dat do predu vetrak co ma vacsi prietok vzduchu ako ostatne ktore vzduch fukaju von z case, to sa da lahko dosiahnut aj regulaciou otacok, alebo proste mate na vyhananie vzduchu von len vetrak v zdroji a ten sa netoci skoro nikdy na plne otacky, a ked je PC vytazeny Winampom a este popripade bezi word ICQ a nejaky browser tak sa ten vetrak v zdroji ledva toci. Potom staci aby ten predny vetrak mal nejaky filter. No a najlepsie riesenie problemu z prachom je mat PC v miestnosti kde nie je ziaden textil (koberec, sedacka, zaclona, postel, kozene sedacky a kreslo je OK). Mal som kamosa co mal jedno PC aj v kuchyni, a ked sme sa pozreli do neho tak to tam vyzeralo ako v digestore ( lepkava vrstva na lopatkach od vyparov z varenia)
. Samozrejme ze najlepsim riesenim je komplet pasivne alebo vodne chadenie, teda aj zdroj. Ale pri tom pasivnom xladeni je potrebne urobit v case aspon mierny vanok najlepsie 120mm vetrakom nastavenym na malicke otacky. Dnes nie je problem zohnat aj pasivne xladeny zdroj z dostatocnym vykonom, ani pasivny xladic na CPU a uz vobec nie pasivne chladenu graficku kartu.(smozrejme ze ak xcete nejaky top model grafiky tak treba chladenie riesit asi vodou).
Vplyv na teplotu disku ma hlavne to ze ci je v Case len tak polozeny, nachadza sa na nejakyx gumenyx stlpikoch ktore maju tlmit vibracie, alebo je pevne prisrubovany k case a dotyka sa dostatocnou plochou plechu case ktory ten disk chladi a odvadza teplo, cize case funguje ako chladic. A ked sa xceme zbavit hluku a zaroven zabezpecit chladenie disku odporucam Silentmaxx HD-Silencer.
http://www.thetechlounge.com/article/23 ... DSilencer/