I když se u mne střídají ty nejnovější a nejvýkonnější grafické karty, můj osobní počítač má už svá nejlepší léta dávno za sebou. Má sice celkem výkonný procesor a na běžnou práci bohatě stačí, ale s AGP grafikou, která bývala špička v době Unreal Tournamentu, si už dneska nic moc nezahraji. Upgrade na cokoli lepšího by znamenal výměnu veškerého hardwaru, a ani představa přeinstalování mých několika operačních systémů a tuny „nepotřebného“ softwaru ve mně nevzbuzuje nadšení.
Určitě nejsem jediná, kdo se ještě nechce vzdát myšlenky na to zahrát si nějakou novou hru, a přesto se nechce rozloučit se svým starším počítačem. Nabízí se tedy myšlenka na relativně „bezbolestné“ vylepšení — výměnu grafické karty. Co se dnes v AGP provedení nabízí, a zda to vůbec má cenu, se pokusím zjistit v této recenzi.
Protože tentokrát nechci představovat nějaké nedostupné supervýkonné specialitky, poohlédla jsem se po kandidátech na recenzi v obchodech. Nabídka AGP karet je docela široká.
Od firmy nVidia jsou ještě k sehnání některé karty řady GeForce FX a některé slabší modely řady GeForce 6 (např. 6200), které příliš nestojí za pozornost. Nejširší, a dle mého názoru také nejzajímavější, je nabídka karet odvozených od čipu G73 ? GeForce 7600 GS a 7600 GT. Ty jsou k dostání od celé řady firem, a to jak v základních parametrech, tak i přetaktované edice. Ceny u 7600 GS se pohybují mezi 2 000 a 2 600 Kč, u 7600 GT mezi 2 800 a 3 700 Kč, obojí bez DPH. Za zástupce do našeho testu jsem vybrala Gainward Bliss 7600 GT, který je cenově příjemným průměrem obou kategorií a parametricky patří k té výkonnější polovině. Nejdražší kartou, kterou si lze od firmy nVidia pro AGP pořídit, je 7800 GS. Jejich nabídka již dnes není příliš velká, ale jsou ještě k dostání například od BFG či Gainward, cena se pohybuje kolem 5 000 Kč bez DPH. Do testu jsem zařadila lehce přetaktovanou verzi Golden Sample od Gainward, která má o 4 pixel a jednu vertex pipeline více než klasická 7800 GS. Uvidíme, zda se vyplatí investovat do toho nejdražšího.
Od ATI jsou k dostání například Radeony 9600, X1300 či X1550. Zajímavým konkurentem pro testovaného GeForce 7600 je Radeon X1650 Pro. Opět je v nabídce více modelů, které se lehce liší frekvencí, hlavně však osazením DDR2 a GDDR3 pamětí. Cenově se karty pohybují mezi 2 000 a 3 300 Kč bez DPH v závislosti na typu osazených pamětí a jejich velikosti. Pro test jsem vybrala X1650 Pro od Sapphire, která má 256MB GDDR3 a příznivě nízkou cenu. Nejdražším, co si od ATI pro AGP můžeme pořídit, je Radeon X1950 Pro, který bude dobrým doplňkem k GeForce 7800 GS.Z karet od ATI, které rozhodně stojí za pozornost, ale bohužel se do testu nedostaly bych ještě jmenovala Radeon X1950GT a X1950XT.
Viac na CDR.CZ