dnes som sa znovu rozhodol opustiť bezpečné vody FSB frekvencie 156Mhz a pozrieť sa kam sa dá až dostať...
Spirit - niečo pre teba
Posledne som pri taktovaní mal ešte Radeonu 9800 Pro - čiže plne AGP kartu.
Pri frekvenciách nad 156Mhz FSB vidím vo videách vady spôsobené zobrazovaním. Mal som za to že za ne mohli vady v komuníkácii karty a AGP busu, pretože frekvencia AGP sa blížila 80Mhz (základ je 66) a nieje možné frekvenciu agp znížiť ani zamknúť
Dnes som kvôli tomuto problému podtaktoval pamäte metódou HCLK-PCICLK a išiel som taktovať. Hned na začiatku som nastavil voltáž na 1.650 V čo je v biose maximum a frekvenciu zvíšil najprv na 160Mhz.
tým že boli pamäte podtaktované tak z videa zmizli všetky artefakty. Z toho som usúdil že predsalen za tieto problémy asi nemohla grafika ani AGP ale len a len ramky.
Dal som preto FSB na 163Mhz kde už radeona vykazovala problémy pri istých testoch - v 3dMarku2001 High polygon count obvykle zhodil program.
test ale prebehol asi tak 20 krát bez najmenšieho zaváhania. nastavil som frekvenciu 165 Mhz, a systém fungoval dalej bez zjavnej zmeny. Pri tejto frekvencii ale už r9800 obvykle malo aj artefakty pri POST teste.
neskôr 166Mhz. Takto som sa dopracoval až k frekvencii 169Mhz pričom ale už bolo zrejmé že procesor je za hranicou stability (pád windows pri štarte).
Vrátil som preto frekvenciu na 165 Mhz kde je systém stabilný.
Výmena grafickej karty r9800 za rx850 poskytla systému zásadne lepšie možnosti k taktovaniu celku. Dôvod je proste ten že x850 je už karta určená pre PCI-E s premostením na AGP.
Z toho zdá sa vyplývajú velké možnosti pre taktovanie aj na strojoch z obmedzeniami pre AGP sloty. Podobné výhody s taktovaním je možné očakávať aj u kariet podporujúcich 66mhz na PCI slotoch.
V systéme my preto k dokonalosti chýbajú už len vhodné pamäte - 150 alebo 166Mhz SDR SDRam. Maličkosť