Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 51 ] | 1, 2 |
Autor | Správa |
---|
|
Len tak ma zaujíma či viete variť a ak áno, či máte nejaké zaujímavé recepty. Mohli by sme tu spraviť nejaký receptár jedál, že v prípade núdze kukneš na pcforum a urobiš si praženicu (ak niekto nevie)
|
|
Registrovaný: 11.02.09 Prihlásený: 12.11.24 Príspevky: 2208 Témy: 145 | 145 Bydlisko: Liptovský M... |
no to nie je zly napad, nejake jednoduchsie jedla co sa daju spravit rychlo na panvici a to hlavne z masa a dobre okorenene by ma zaujimali.
_________________ "Only a warrior chooses pacifism, others are condemned to it." - unknown author |
|
|
Tak ja sa venujem vareniu už cca. 2 roky. Snažim sa orientovať na vyššie kulinárske umenie, sledujem špičkových kuchárov (Gordon Ramsay, Bernard Loiseau, občas Zdenda Pohlreich), snažím sa variť ich recepty a celkom sa mi to aj darí.
|
|
Registrovaný: 25.08.07 Prihlásený: 20.12.24 Príspevky: 4061 Témy: 407 | 407 Bydlisko: Bratislava |
ja varim už od 15tich,mamka mi vždy napisala v sobotu recept a uvaril som cely obed...dneska byvam sam a som rad ze viem čo som sa za tie roky naučil...
moje najoblubenejšie vlastnoručne uvarené jedlo je (ono aj recept je v postate vlastný... napad bol moj,nikde som ho neodkukal,a chutí to skvelo): (a btw:pisal som to kamoške do komentu,nechce sa mi to cele prepisovať,je to v tretej osobe... ) osmažíš si cibulku na oleji a pridáš malé kúsky kuracieho mäsa (najlepšie su prsia nakrajane),necháš zatiahnuť,pridáš šampiony z plechovky,doleješ vodu zarovno mäsa,prikriješ pokrievkou a necháš dusiť cca 20-30 minut,dokedy maso nieje udusené. (ked ho rozkrojíš nesmie byť ružové. pak pridáš kyslú smotanu a dva trojuholníky taveného syra... necháš prevrieť a ak je omáčka dosť hustá môžeš po vychladnutí degustovať... (pre dochutenie trochu soly,vegety a poprípade nejake jemné korenie...) príloha ryža...
podla svetovych kuchárov nevarím,bo podla mna nemajú problem povedat ze pridite do londyna,kupte si 5 šupín z trojhlavého draka a nechajte osmažiť... (to bol len ironický príklad,narazam an to ze niektore prisady su napriklad v TN nezohnatelné,alebo stoja tolko,čo dam v reštike za 10 obedov)
_________________ -PC: Intel® Core™ i9 14900K +Fractal Design Lumen S28 RGB V2, Gigabyte AORUS Z690 Elite AX,G.SKILL DDR5 6000MHz CL.40 RGB,GPU:Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, SSD1 M.2 NVMe Samsung 980 PRO 1TB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM850i,Phanteks Eclipse P400S Tempered+High AirFlow front panel, LCD: 27" Samsung S27R750 QuadHD 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC, OS: Windows 11 PRO -NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD,Touchscreen LCD, Windows 11 PRO
|
|
|
Trty píše: podla svetovych kuchárov nevarím,bo podla mna nemajú problem povedat ze pridite do londyna,kupte si 5 šupín z trojhlavého draka a nechajte osmažiť... (to bol len ironický príklad,narazam an to ze niektore prisady su napriklad v TN nezohnatelné,alebo stoja tolko,čo dam v reštike za 10 obedov)
Tak tam to závisí od receptu, cca. na 75% receptov týchto kuchárov sa dajú suroviny bežne zohnať. Ja zháňam "špeciálne suroviny" v METRE. Až na pár drodností sa mi zatil podarilo zohnať všetko, čo som potreboval.
|
|
Registrovaný: 25.08.07 Prihlásený: 20.12.24 Príspevky: 4061 Témy: 407 | 407 Bydlisko: Bratislava |
tak to mas pech ze byvas v ba... tu v TN take suroviny nezoženiem...
_________________ -PC: Intel® Core™ i9 14900K +Fractal Design Lumen S28 RGB V2, Gigabyte AORUS Z690 Elite AX,G.SKILL DDR5 6000MHz CL.40 RGB,GPU:Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, SSD1 M.2 NVMe Samsung 980 PRO 1TB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM850i,Phanteks Eclipse P400S Tempered+High AirFlow front panel, LCD: 27" Samsung S27R750 QuadHD 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC, OS: Windows 11 PRO -NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD,Touchscreen LCD, Windows 11 PRO
|
|
Registrovaný: 20.10.08 Prihlásený: 21.06.22 Príspevky: 2602 Témy: 31 | 31 Bydlisko: Bratislava |
Viem varit, ale skor uprednostnujem take rychlovky = naklepat rezen, osmazit na panvici a popri tom piect v trube hranolky
Ale inak musim sa pochvalit, robim skvelu ryzu, ktora je aj po 2och dnoch v chladnicke viacmenej stale rovnaka. Teda ani moc sucha, ani moc lepkava
_________________ Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB |
|
Registrovaný: 23.01.10 Prihlásený: 24.04.24 Príspevky: 2246 Témy: 176 | 176 Bydlisko: Košice |
Ja mam taky vlastny recept na spagety teda na tu omacku :
Sprazim nadrobno pokrajanu cibulu so slaninou (pokrajanou na mensie kocky) potom pridam rozpuceny cesnak. Potom pokrajam jednu feferonku a hodim ju dnu. Potom to este cele zaliat kecupom a pridat dnu olivy. Mnam uz aj viem co bude zajtra na obed
|
|
Registrovaný: 25.08.07 Prihlásený: 20.12.24 Príspevky: 4061 Témy: 407 | 407 Bydlisko: Bratislava |
TommyHot píše: Ale inak musim sa pochvalit, robim skvelu ryzu, ktora je aj po 2och dnoch v chladnicke viacmenej stale rovnaka. Teda ani moc sucha, ani moc lepkava
tak sa pochvál... napíš recept... aj ja možem napísať že urobím puding ktory vie spievať hymnu,no zakial nedam recept asi tazko mi niekto uverí...
_________________ -PC: Intel® Core™ i9 14900K +Fractal Design Lumen S28 RGB V2, Gigabyte AORUS Z690 Elite AX,G.SKILL DDR5 6000MHz CL.40 RGB,GPU:Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, SSD1 M.2 NVMe Samsung 980 PRO 1TB ,SSD2 M.2 NVMe Samsung MZVKV512HAJH 512GB,SSD3 SATA Samsung MZ7LN512HAJQ 512GB ,SSD4: Samsung 860 EVO 500GB (mSATA -> SATA) , HDD: WesternDigital Purple 3,5" 4TB, PSU: Corsair RM850i,Phanteks Eclipse P400S Tempered+High AirFlow front panel, LCD: 27" Samsung S27R750 QuadHD 144Hz +22" Dell P2212H +22" Lenovo ThinkVision E2224 ,Keyboard: Logitech G PRO (GX BLUE) ,Mouse: Logitech G PRO Wireless,Mouse pad: DEV1S ULTRA Slim XL ,Headphones: Beyerdynamics DT990 pro 250Ω , Sound card: Asus Xonar Essence STX ,Microsoft life cinema webcam,Samson Meteorite MIC, OS: Windows 11 PRO -NB: Lenovo YOGA 910-13IKB Intel i7 7500U, 8GB RAM,512 NVMe SSD,Touchscreen LCD, Windows 11 PRO
|
|
Registrovaný: 20.10.08 Prihlásený: 21.06.22 Príspevky: 2602 Témy: 31 | 31 Bydlisko: Bratislava |
Umyjem si ryzu. Do hrnca na sporaku dam trochu olivoveho oleja, necham taku minutu zohriat. Do toho dam cibulu a prazim asi 30 sekund. Potom do toho umytu a uz ususenu ryzu a prazim ju za staleho miesania asi 2 minuty. Zalejem to vodou v pomere 2:1 (voda:ryza), osolim (idealne morskou solou), okorenim (idealne cerstvo nadrtene), pridam trochu vegety a ohen na sporaku dam na plno. Sem tam to pomiesam az kym nezacne vriat voda. Zakryjem pokrievkou a stisim ohen na minimum aby sa ryza robila len na pare. Necham dusit 18-19 minut (20 uz je vela) a je to.
Samozrejme sol, korenie a vegetu od oka, podla toho kolko ryze tam mas a kludnes mozes dochutit aj potom ked uz je ryza hotova. Hlavne s tou vegetou opatrne, pretoze mam pocit, ze cim viac jej je, tym je ryza suchsia. Cibulu podla chuti, ja nou nesetrim.
Hrniec pouzivam taky tenky komunisticky.
_________________ Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB |
|
Registrovaný: 24.01.07 Prihlásený: 01.07.18 Príspevky: 753 Témy: 24 | 24 Bydlisko: Poltár |
heh sranda, ja som sa začal učiť variť minulý rok a tento rok som mal zatiaľ čas len na vanilkový puding, ale napríklad toto bol môj prvý koláč...
|
|
Registrovaný: 12.08.10 Prihlásený: 16.06.24 Príspevky: 6003 Témy: 186 | 186 Bydlisko: Sučany |
Pre mna velmi vdacna tema... Venujem sa Cinskej a ciastocne Thajskej kuchyni. Az bude zaujem, tak tu capnem moje recepty, postupy, fotky a pod...
P.S. som velky odporca pouzivania kecupu a vegety... to su profesionalny zabijaci dobrej chuti (po vzore Zdenka Polreicha)...
Naposledy upravil haffen dňa 24.02.2011 9:30, celkovo upravené 1
_________________ Na súkromné správy ktoré sa netýkajú priamo mojej osoby, neodpovedám. Na to je tu fórum. Ďakujem za pochopenie. Zostava: motherboard: MSI B450 MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Graphic card: Sapphire HD 5780, RAM: Patriot Viper4 Series 16 GB KIT DDR4 3400 Mhz CL16 , power supply: EVGA 650 B3, Sound card: SounBlaster Audigi, monitor: 27" Eizo CX271, mouse: Logitech MX Master, keyboard: Logitech K520, tower: Fractal Design Define R6 Gunmetal Tempered Glass, headphones amp: BV-audio Headamp, headphones: Sennheiser HD650, OS: Win 10 64 bit |
|
Registrovaný: 26.12.06 Prihlásený: 16.11.19 Príspevky: 3971 Témy: 181 | 181 Bydlisko: Nitra / Bra... |
boha, taku temu vam trebalo zalozit.. plne usta slin mam
TommyHot, naco davas vegetu aj sol? ved sol mas vo vegete.. a logicky sol vysusuje tu ryzu.
_________________ Sorry za prelkepy |
|
Registrovaný: 20.10.08 Prihlásený: 21.06.22 Príspevky: 2602 Témy: 31 | 31 Bydlisko: Bratislava |
emer neviem prvykrat ked som varil ryzu dal som tam aj sol aj trochu vegety (mozno koli chuti?) a odvtedy to tak robim vzdy.. vegety tam nie je vela, kedze ryza ostava stale biela (babka jej tam da tolko, ze je zlta).. ale inak ked nieco varis vo vode, tak so solou nemusis setrit. len tazko sa to da presolit...
_________________ Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB |
|
|
s výnimkou keď varíš domáce udené, ale domáce a udené, ne nejaké sračky z kauflandu, čo dym videli dve hodiny...
|
|
Registrovaný: 26.04.10 Prihlásený: 03.10.13 Príspevky: 2149 Témy: 136 | 136 Bydlisko: Dubnica nad... |
ja viem spraviť palacinky, praženicu, lečo s vajciami, bublaninu, pečené zemiaky a ešte pár vecí... TU je recept na palacinky. Treba si pripraviť: cca 350g múky, 3 domáce vajcia, 200g cukru, 1l mlieka, štipku soli, občas tam zvyknem pridať trochu rumu pre chuť (ak je dakedy treba viac palaciniek tak rovnomerne zvýšim dávky všetkých surovín). Prvé palacinky vysmážam na rozohriatej panvici s rozohriatym olehom, no olej už nepridávam, nakolko sa mi už potom palacinky nelepia, a sú aj chutnejšie a menej mastné ako napr. keď jem u babky alebo v škole, a najlepšie mi chutia keď sú z rumom, jahodovým džemom, poliate trochu čokoládou a k tomu ak je možné tak si k ním dám aj trochu šlahačky. Nerobím ich často (tak raz za mesiac) ale stojí to za to si takto raz začas poriadne pomaškrtiť.
// cukru je v originál recepte písané tolko kolko múky ale nieje to moc dobré keď je tam vela cukru, mne to chutí takto keď je tam menej cukru, a je to aj očosi zdravšie
_________________ Requiescat in pace My Computer Acer 5742G: l CPU: Intel i3 380M 2,53Ghz l RAM: 4GB DDR3l VGA: Nvidia GT 540m 1GB GDDR3 l HDD: 640GB l DVD-RW: Sony optiarc l Cooling Thermaltake CLN0015 Massive 23 LX l Mouse Gigabyte laser 6880 black |
|
|
Moj špeciálny recept na puding:
Zoberiem doktor oetker čokoladový, alebo karamelový. 3deci mlieka dáme variť do hrnca s dvojitým dnom, ďalšie 2 deci do kastróla a v nich rozmiešame puding s mliekom a 3 polievkové lyžice cukru. Do nádoby, do ktorej budeme liať puding dáme na dno piškóty, ktoré polejeme (MIERNE) rumom, aby nevyplávali. Potom ich posypeme grankom a na granko vložíme kocky čokolády ORION na varenie. Potom do toho nakydáme puding, na neho šlahačku, šlahačku posypeme grankom a farebnou čokoládovou ryžou. Príjemnú dobrú chuť. Neodporúčam konzumovať na lačno, prípadne miesto večere. Tvarda stolica
|
|
Registrovaný: 03.11.06 Prihlásený: 20.12.24 Príspevky: 1762 Témy: 41 | 41 Bydlisko: Prešov |
koľko máš kíl? ..
No ja varím väčšinou cestoviny, ale zvládnem aj iné hovadiny nič zložitého.
_________________ Oldcore user |
|
Registrovaný: 11.03.08 Prihlásený: 22.07.24 Príspevky: 5873 Témy: 88 | 88 Bydlisko: Košice |
Všetky moje pokusy o akékoľvek chutné jedlo, čo sa varenia týka stroskotali. Neviem, ale asi som ľavý, celá rodina vie variť, len mne to nie a nie ísť. No čo už, dúfam, že si nájdem ženu čo vie dobre variť.
_________________ CPU: Intel Core i5-4460 3,20GHz CPU Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme + Enermax Magma UCMA12 MB: MSI B85-G43 GPU: ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5 RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10, HyperX Fury Blue Series SSD: Samsung 850 EVO 250GB HDD: Samsung F1 640GB + HDD Vibration Killer DVD-RW: ASUS DRW-24F1MT PSU: Corsair HX520 Case: CoolerMaster Centurion 590 Case Cooler: Front: 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 Rev. 3.00 Rear: Enermax Magma UCMA12 Top: 2x Evercool RSF-14 Controller: Scythe KM01 Kaze Master LCD: LCD 22" Samsung SyncMaster T220 |
|
Registrovaný: 12.08.10 Prihlásený: 16.06.24 Príspevky: 6003 Témy: 186 | 186 Bydlisko: Sučany |
Rebierka na môj spôsob:
Rebierka umyť, nechať prevariť aby zmäkli, potom osoliť, posypať čerstvo mletým korením. Dať piecť na 180 stupňov. Počas pečenia si treba pripraviť marinádu: 2 lyžičky medu, malý pretlak, 3 stručiky cenaku, lyžička sv. sojovej a worchestrovej omáčky, chilli omáčka, šťava z necelej polky limetky, soľ a olej. Počas pečenia, alebo grilovania neustále potierať.
Táto marináda je dobrá aj na klasické grilovanie. Ak sa griluje napríklad kuracie mäso, tak je dobré ho na niekoľko hodín namočiť do tejto marinády: liter vody, 1/2 kila cukru, 1/4 kila soli. Po vybratí neumývať, ale rovno dať piecť a potierať tou marinádou hore, aby sa nevysušovali...
Ono to vyzerá troška šialene, ale nie je to tak. Treba experimentovať a vyplatí sa to (to s tou soľou a cukrom je na zjemnenie mäsa, používa sa...).
Napríklad je super toto: stačí si natrieť čerstvý chlieb medom a na vrch plátok kuracej šunky - delikatesa... Taktiež som objavil, že granadýr dostane úplne inú chuť, ak sa poleje bielym jogurtom a posype červenou sladkou paprikou. Doma to s mamou inak nejeme...
// pridané po 23 minútach od posledného príspevku
Tento postup varenia zemiakov má naša rodina najradšej a vždy ma nútia, aby som ich tak robil:
Zemiaky nakrájať približne na kúsky ako tie zemiaky hore. Dať variť do osolenej vody (používam len morskú soľ) do ktorej sa pridajú tri na jemno nakrájané mesiačiky cesnaku a k tomu zeleninový bujón, drvenú rascu a trocha majoránu. Na panvici si nahrejem olivový olej, na ňom orestujem nadrobno nakrájanú cibuľu, keď je do zlatova, zhrniem na bok a na suchom mieste panvice opečiem polku kávovej lyžičky kari korenia tak, aby zhnedol (treba ho vareškou prehadzovať, aby nezhorel). Nie je dobré ak sa do jedla dáva neopražené kari, nemá tú správnu arómu. Keď je hnedý, tak ho premiešam s cibuľou. Pridám nadrobno nakrájaný pór (štvrtka stačí), posypem čerstvo namletým farebným korením a podlejem cherry vínom (1/2 deci) http://www.trinom.sk/sk/showpic.php?lan ... cherry.gif a nechám to víno vydusiť. Scedím zemiaky, vysypem ich na panvicu, premiešam, poprípade nechám zapiecť a je to.
_________________ Na súkromné správy ktoré sa netýkajú priamo mojej osoby, neodpovedám. Na to je tu fórum. Ďakujem za pochopenie. Zostava: motherboard: MSI B450 MAX, CPU: AMD Ryzen 5 3600, Graphic card: Sapphire HD 5780, RAM: Patriot Viper4 Series 16 GB KIT DDR4 3400 Mhz CL16 , power supply: EVGA 650 B3, Sound card: SounBlaster Audigi, monitor: 27" Eizo CX271, mouse: Logitech MX Master, keyboard: Logitech K520, tower: Fractal Design Define R6 Gunmetal Tempered Glass, headphones amp: BV-audio Headamp, headphones: Sennheiser HD650, OS: Win 10 64 bit |
|
Registrovaný: 24.01.07 Prihlásený: 01.07.18 Príspevky: 753 Témy: 24 | 24 Bydlisko: Poltár |
Ham, Ham no nech už je obed, fakt výborná téma
|
|
|
Btw, mám len 62 kila, ešte mám podváhu a ak sa snažím pribrať, tak schytam taku sračku, že hneď azse schudnem... takže ja s tym problem nemam // pridané po 1 minúte od posledného príspevkuTeraz dačo z mojej vlastnej dielne
Gulaš na spišsky sposob...
Suroviny: Meso podla chuti, cibula, česnak, gruľe, hladka muka, maslo, oleja, voda, koreniny- čarne koreňe, nove koreňe, bobkovy listek, majoranky, magi, vegeta, koreňe v prašku, slatka paprika v prašku, sol
1. Pririchtujeme sebe harenc minimalne 4 litrovy, pririchtujeme meso (najlepšie brafčove pľecko, ale i stehno, abo karkovička može buc... ľem bočik ne, bo še nevyšereme das tyždeň). Z mesa dame skury i masne meso het, potym ho umyjeme i nakrajame na rovnako velke kockoje.
2. Zobereme denko, i narežeme cibule na male kockoje (pozor, bo ščipu oči). Rucime do harenca, pridame kapičku oleja, abo ineho tuku a položime na ohňa...
3a. Opražame cibulu na oleji v harencu, kedz už je dostatočne obdušena, ta prihodzime meso i zaraz posypeme paprikou (stači 1 polievkova lyžica, bo potom je to hnus). Mušime furt mišac, bo jak še meso prichyci o harenc i zhori, ta to katastrofa...
3b. Opražame cibulu na oleji v harencu, kedz už je dostatočne obdušena, ta dame harenc z ohňa het i pošypeme totu cibulu s papriku, ale mušime pomišac i hnetkaj pridac meso, bo kedz zhori paprika na cibuli, ta potom je horka i neščipe...
4. Meso furt myšame, až pokym nepuši šťavy. Potym priľejeme vody i dakus pomiešame, pridame zo 5-6 gulkoch čarneho koreňa i zo 3 gulky noveho koreňa, posypeme mletym čarnym koreňym (podla teho jak chceme mac ščiplave), prihodzime jeden bobkovy list, kapičku magi i dakus vegety, šumne pomišame. Vody doľejeme až tak, že by bul pelny harenc, aľe ta nezapomnime na sol.
5. Nechame meso varic das hodinu (zatial si pripijeme na šumny gulaš), potym začneme škrabac gruľe i merkvu.
6. Kedz už mame gruľe oškrabane, ta ich umyjeme i porežeme na kocky. Okoštujeme meso i keď je už skoro uvarene, ta vhodime grule i mrkvu i varime...
7. Jak meso je už hotove, i grule a mrkva su mekke, ta zobereme sebe maly kastról i dzigneme do neho polku masla i postavime na ohňa. Kedz už je maslo roztopene, ta vezmeme sebe hladkej muky a dzigneme do teho das jednu až dva polievkove lyžice i miešame. Kedz z teho mame taku ružofkastu zmes, ta prilejeme dakus vody i nehame prevreť. Kedz už to vre a neni to bars huste, rucime do gulaša i pomiešame...
8. Potym nehame calu zmes prevreť das 15 minuty, pripadne dzigneme do teho ešte koreňa podla chuti.
9. Napokon otstavime z peca, i rucime do teho majoranku, že by to bola lakocina. Vyčkame das dzešec minut, potym možeme kydac do taňera.
10. Žereme s chľebom
Keby dajaky blavak abo čo nerozumel, tak nechs a ozve a môžem to prepísať aj do spisovného jazyka Viete, mal som prababu z ľubici, tak som začal používať nárečie
|
|
Registrovaný: 20.10.08 Prihlásený: 21.06.22 Príspevky: 2602 Témy: 31 | 31 Bydlisko: Bratislava |
ty vole, to je po ukrajinsky?
_________________ Desktop: iMac 21" CPU: i5 2.7GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: AMD Radeon HD 6770M 512MB RAM HDD: 1TB 7200 rpm OS: Mac OS X Lion Desktop: CPU: AMD Phenom II x4 BE 955 3.2@3.6GHz 1.35@1.30V CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 880GM-UD2H RAM: 2x2 GB Kingston 1333MHz GPU: MSI HD 6850 Cyclone 1GB PSU: Seasonic S12II-620 620W HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB Case: CoolerMaster Elite 333 LCD: 22" LG flatron W2261VP Keyboard: Microsoft Comfort Curve 2000 Mouse: Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000 OS: Windows 8 Notebook: Macbook Pro 13" CPU: i5 2.4GHz RAM: 4 GB DDR3 1333MHz GPU: Intel HD Graphics 3000 384MB RAM HDD: 500GB 5400 rpm OS: Mac OS X Lion Tablet: iPad 2 64GB 3G Phone: HTC Desire S Phone: iPhone 8GB |
|
|
To není po ukrajinsky, Ľubica je pri kežmarku.
Toto je moje oblúbené jedlo- Divina-Daniel na víne, riža zo zaváraninou a banánom
|
|
Registrovaný: 18.06.07 Prihlásený: 10.03.23 Príspevky: 2940 Témy: 149 | 149 |
No nevyzera to moc jedlo, a konkretne umna divina nejde.
|
|
|
Divina je zdravá, teraz momentalne mám v mrazaku ešte 6 danielov, muflona a srnca, mal som aj jelena, divinu zbožnujem
|
|
Registrovaný: 16.07.07 Prihlásený: 31.07.22 Príspevky: 1225 Témy: 92 | 92 |
TommyHot píše: ty vole, to je po ukrajinsky?
materinky jazyk nespoznavas?
|
|
Registrovaný: 01.05.05 Príspevky: 13413 Témy: 1494 | 1494 Bydlisko: Bratislava |
Neviem a ani nemam v plane sa to ucit, viem tak parky, ci klobasu uvarit ale tod vsio, aj caj mi zhorel, zabudol som na to a ked som dosiel, tak prazdna nadoba bola
_________________ Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X250 & Microsoft Windows 11 Professional | iPhone 15 Pro 256 GB & Pitaka Aramid | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA | Ubuntu 24.04.1 LTS |
|
Registrovaný: 11.03.08 Prihlásený: 22.07.24 Príspevky: 5873 Témy: 88 | 88 Bydlisko: Košice |
JanoF píše: aj caj mi zhorel, zabudol som na to a ked som dosiel, tak prazdna nadoba bola
To poznám.
_________________ CPU: Intel Core i5-4460 3,20GHz CPU Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme + Enermax Magma UCMA12 MB: MSI B85-G43 GPU: ASUS STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5 RAM: Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10, HyperX Fury Blue Series SSD: Samsung 850 EVO 250GB HDD: Samsung F1 640GB + HDD Vibration Killer DVD-RW: ASUS DRW-24F1MT PSU: Corsair HX520 Case: CoolerMaster Centurion 590 Case Cooler: Front: 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 Rev. 3.00 Rear: Enermax Magma UCMA12 Top: 2x Evercool RSF-14 Controller: Scythe KM01 Kaze Master LCD: LCD 22" Samsung SyncMaster T220 |
|
Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 51 ] | 1, 2 |
Podobné témy | Témy | Odpovede | Zobrazenia | Posledný príspevok |
---|
| v Webdesign | 4 | 749 | 07.05.2010 12:47 Freelan |
|