Ak by bolo jednoduche nahradit kapacitu RAM kapacitou HDD/SSD, tak tu nemame take velkosti RAM ake na trhu su. Nikdy to nebude realne pouzitelne na nic a nie to na nejake vypocty ci co. Aj keby si pouzil SSD disky, osobne viem len o intel optane ktore maju velmi nizku latenciu zo vsetkych ssd aj tych aktualne najnovsich ked som to este ako tak sledoval, lebo ma to zaujimalo ze ako su na tom aj novsie (pricom optane je vybehove zelezo kde cena za 1GB je proste vysoka v porovnani s beznymi SSD v dobe predaja), tak by to bolo zalostne pomale, nie to na nejakej vykopavke s beznym SSD, cize pouzitelnost nula bodov. RAM akymkolvek diskom nikdy nenahradis co sa pouzitelnosti tyka, ak potrebujes par GB tak este ako tak budis co je potom vidiet na samotnom vykone celeho pocitacu ak dojde k tomu, ze zacne swapovat, ale tam nie je rec o 50GB, ale zvycajne tak 1GB asi by som povedal. 50GB je proste vela z akehokolvek uhla pohladu. Pokial tvoj program potrebuje vela RAM, tak nemas inu moznost ako ju zvacsit na danu hodnotu ktoru program potrebuje. Dnes je 4GB RAM pomaly uz nepouzitelne na nieco serioznejsie, ved uz do kancel kompov sa dava snad 8GB ak nie 16GB RAM minimalne sa mi tak zda, kokos ved blbe mobily uz maju bezne 6-8GB RAM. Cize odporucam si skor najst niekoho kto ma proste viac RAM v kompe a vyskusat to u dotycneho aby si vedel ci sa oplati do toho ist alebo nie, ale nejake hranie sa s RAM za pomoci akehokolvek SSD ci ineho superrychleho disku ti bude na dve veci, strata casu a aj tak asi na nic neprides.
Len pre porovnanie tak latencia RAM je plus minus 13-15ns, latencia ssd diskov sa pohybuje v mikrosekundach, skor v desiatkach az stovkach mikrosekund. Intel optane ma tusim priemernu latenciu 6 us nahodneho citania pri 4KB, ale to si len tak matne cosi spominam, tento udaj velmi predajcovia neuvadzaju, vsade ukazuju tie GB co to dokaze precitat / zapisat za sekundu
to je viac sexi, ale je to len jedna strana mince. Kazdopadne je to neporovnatelne a preto aj ten najrychlejsi SSD (osobne viem len o optane, ze ma tuto latenciu najnizsiu co som si to v minulosti pozeral) nebude nikdy na tuto cinnost pouzitelny, strata casu nad tym vobec uvazovat a pisat, nie to to este aj realne skusat ze ake to bude.
Z opacnej strany, pouzivat hardverovy RAMDISK, tak to je z ineho sudka a super vec, tam polozis do smutku akykolvek disk co je momentalne to najviac super top (kedze latencia je uplne inde ako ta co maju aj tie najrychlejsie ssd disky), ale financne to neda asi ani poriadny nadsenec ak chce solidnu kapacitu + riesenie k tomu, ze aj po vypnuti PC bude pamat nadalej napajana a clovek nedojde o data. Ja by som sa bal na tom nechat asi len cisto ulozeny system a nie to dolezite dokumenty. Jeden vypadok baterie = data nenavratne prec. Viem ze v minulosti sa dali kupit taketo disky, teda skor skatulky kam sa dali nastrkat RAMky, bola tam aj bateria a bolo to vraj pouzitelne ako disk, ci to bolo ale realne pouzitelne neviem, nikdy som nenasiel nejake hotove riesenie, ale tam by si siel ako namydleny blesk + vydrz pamati uplne inde ako tie v SSD diskoch, ale strata udajov vysoka asi ako cena za GB dat takeho riesenia
// Spojený príspevok Str 05.01.2022 0:29K tomu hw RAMDISKU, len tak z prdele som skusil pozriet najlacnejsi SSD disk o kapacite 128GB aby v pripade takeho RAMdisku bola co najnizsia cena za GB nechce sa mi hladat ale uplne najlacnejsi 128GB kit, mozno sa da niekde zohnat este lacnejsie
https://www.alza.sk/kingston-fury-128-gb-kit-ddr4-2666-mhz-cl16-beast-black-d6633177.htm 512e, cize 4e za GB
https://www.alza.sk/patriot-p210-128-gb-d6463012.htm 21e, 0,163e za GB, ako jasne je to to najlacnejsie ale pozeram na cenu za GB
v cene toho 128GB kitu by som kupil 4TB SSD disk
https://www.alza.sk/wd-blue-3d-nand-ssd-4-tb-25-d6640449.htm a mozno niecoho menej vykonneho aj s viac TB
cize financne ako nahrada za disk, to by musel byt clovek poriadny fanda a to este nemame zaratanu cenu riesenia kam by som tie RAMky pripojil (netusim ci sa taky hw ramdisk da dnes vobec kupit, nie je to rentabilne z akehokolvek uhla pohladu, mozno nejake special stroje nieco take maju, nemam paru, ani sa mi to nechce zistovat)