Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 12 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 01.05.05 Príspevky: 13410 Témy: 1496 | 1496 Bydlisko: Bratislava |
Najde sa tu niekto kto si nakodil vlastny eshop, popripade pre niekoho? Zaujimalo by ma na co si davat bacha a tak. Chcem sa pustit do tvorby takeho nejakeho jednoduchsieho eshopu a aj by som vedel ako zacat a nejak to zbastlit ale nechcem to hned prerabat...
_________________ Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X250 & Microsoft Windows 11 Professional | iPhone 15 Pro 256 GB & Pitaka Aramid | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA | Ubuntu 24.04.1 LTS |
|
Registrovaný: 24.01.08 Prihlásený: 13.09.17 Príspevky: 14572 Témy: 66 | 66 Bydlisko: Žilina |
No základ je všade rovnaký - programovať tak, akoby boli užívatelia 2-ročné miminá Čiže všetko ošetrovať a poriadne pred spustením shopu otestovať všetky funkcie a situácie. Problémy pri objednávaní sú jedným z dôvodov, prečo sa zákazníci začnú obchodu vyhýbať. Pri vývoji treba tiež myslieť na rozšíriteľnosť obchodu, čiže aby bol čo najviac prispôsobiteľný a rozšíriteľný podľa potreby. Ale toto platí pre hocijakú väčšiu webstránku, nielen pre eshopy.
Alebo si mal na mysli nejakú konkrétnu otázku/problém?
_________________ C#, PHP, ... |
|
Registrovaný: 01.05.05 Príspevky: 13410 Témy: 1496 | 1496 Bydlisko: Bratislava |
Ja som osobne este nikdy cez eshop ani nenakupoval, takze netusim ze co je dobre, co je zle a tak, napriklad by som chcel zacat navrhom tabuliek, to by som chcel tak skusit okomentovat ze ci to moze byt alebo nie, dalej by ma trebars zaujimalo, ci je dobre to riesit aj pre anonymnych kupujucich bez konta, alebo je lepsie vsetko riesit az po registracii a prihlaseni.
Tiez by ma zaujimalo, chcem si spravit svoj taky jednoduchy eshop, nic velke, tak ma trebars zaujima ci to riesit cez nejaky framework, to som sice este nikdy nerobil, zatial mam za sebou nakodenie si len takeho jednoducheho cmska, cize do toho sa vobec nerozumiem, tak ale ak je to lepsie, tak si nieco ohladom toho nastudujem.
Ale asi by som si najskor mal asi neviem nakreslit nejaky model celeho toho a tak ist nato, ci?
_________________ Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X250 & Microsoft Windows 11 Professional | iPhone 15 Pro 256 GB & Pitaka Aramid | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA | Ubuntu 24.04.1 LTS |
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5404 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
JanoF píše: Ja som osobne este nikdy cez eshop ani nenakupoval
Ty ma nikdy neprestaneš udivovať
Každopádne - myslíš, že to zvládneš? Eshop nie je jednoduchá záležitosť, ja sám som upustil od toho, že si nejaký urobím. A ak si v žiadnom nenakupoval, tak nebudeš mať predstavu, čo všetko tam treba mať (predsa len, keď máš odskúšaných viacero eshopov, všimneš si aj veci týkajúce sa košíka, registrácie, platieb...).
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
No mozem za to, ved ja nemam ani ib a nie to este nakupovanie v eshope, ja sa radsej prejdem do toho obchodu ak nieco chcem ako mat tento amerikansky styl nakupovania o-)))
Ono neviem ci to zvladnem spravit, ale tak to by bolo aby som to nezbuchal nejak
Toho kosika sa trochu bojim, neviem ako to riesit, predpokladam, ze ak by som to riesil tak ze nakupovat by mohol len registrovany, tak by som mal nejaku tabulku kde by sa ukladalo id daneho usera s produktom a poctom daneho produktu a kosik by vypisoval z tejto danej tabulky vsetko daneho usera, neviem mozno idem na to zle, ale takto nejak by som to asi riesil. Len ak by som to spravil aj pre neregistrovaneho, ze az po naplneni kosika by sa user zaregistroval, tak to neviem ako by som riesil..
No tie platby cez kartu ci ako inac sa to plati tak to vazne netusim ako spravit, o to by sa predsa starala banka ktora by mi poskytla nejaky neviem co co by som mal na stranke a preposielal len nejake id daneho nakupu, predpokladam, ale asi to nie je az tak jednoduche hehe toto by som asi riesil nakoniec, lebo sa v tom zamotam o-)))
|
Registrovaný: 24.01.08 Prihlásený: 13.09.17 Príspevky: 14572 Témy: 66 | 66 Bydlisko: Žilina |
Citácia: Ja som osobne este nikdy cez eshop ani nenakupoval Ako píše shaggy, bez takýchto skúseností ti to pôjde dosť ťažko. Otvor si hocijaký eshop a objednaj si dačo, kľudne za 10 centov Citácia: by som chcel zacat navrhom tabuliek, to by som chcel tak skusit okomentovat ze ci to moze byt alebo nie Ak myslíš tabuľkový dizajn, tak osobne som proti tomu. Ak sa niekedy rozhodneš zmeniť dizajn, budeš nadávať. Tabuľky sú vhodné na výpis tovaru... Citácia: ci je dobre to riesit aj pre anonymnych kupujucich bez konta, alebo je lepsie vsetko riesit az po registracii a prihlaseni Záleží od eshopu.. Jední to riešia tak, druhí inak.. Oba prístupy majú nejaké svoje výhody. Väčšinou sa ale za prívetivejšie voči zákazníkom považuje povolenie nákupu aj novým zákazníkom bez konta... A vtedy máš zas ďalšie možnosti - vytvoriť im počas nákupu nové konto (samozrejme s upozornením, že sa tak deje), vytvoriť im dočasné konto (vhodné napr ak chceš zákazníkov priebežne informovať o vybavení ich zákazky, ale nechceš ich nútiť k trvalej registrácii), prípadne im dovoliť nakupovať aj úplne bez konta s tým, že zadané údaje sa neuložia do databázy, ale povedzme sa len odošlú na tvoj e-mail a vygeneruje sa pomocou nich faktúra (napr.) Citácia: tak ma trebars zaujima ci to riesit cez nejaky framework Ak to bude len menší eshop, nemusíš. Zvládnuť sa to dá bez problémov aj bez frameworku. Čo je ale nutnosťou je určite objektové programovanie. Neviem si predstaviť programovať čokoľvek väčšie za pomoci procedurálneho programovania... Citácia: Ale asi by som si najskor mal asi neviem nakreslit nejaky model celeho toho a tak ist nato, ci?
Určite je dobré, ak si predtým dáš na papier (do wordu a pod.) funkcie, prehľad ako bude čo fungovať a podobne.. Proste nejaký pracovný plán, nech máš v tom poriadok. To je už ale na tebe, ako sa v tom vyznáš, ako dokážeš pracovať, čo a ako dlho vieš udržať nejaké veci v hlave, aby si v nich mal stále prehľad a tak...
Pokiaľ máš ale zatiaľ s programovaním skúsenosti len vďaka tomu svojmu cms a nevenuješ sa tomu pravidelne, nikdy si nenakupoval cez e-shop... No ja ti neviem. Určite začni tým, že pozrieš čo najviac eshopov, ako to majú riešené, čo všetko obsahujú a podobne, a podľa toho sa už hádam budeš vedieť rozhodnúť, či si na dačo také trúfaš alebo nie. Zvládnuť sa to ale určite dá.
p.s. platby cez kartu pri svojom prvom obchode URČITE nerieš. Budeš mať tonu iných starostí ako ešte riešiť SSL certifikát atď. Platba sa dá riešiť povedzme cez paypal, prevodom na účet, dobierka...
|
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5404 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
walther píše: Ak myslíš tabuľkový dizajn, tak osobne som proti tomu. Ak sa niekedy rozhodneš zmeniť dizajn, budeš nadávať. Tabuľky sú vhodné na výpis tovaru...
ale pobavil som sa. Tipujem, že myslí tabuľky v db, nevidím dôvod navrhovať si tabuľky pre layout
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
Shaggy, by si sa možno čudoval, koľkí sú tu takí Po tom, ako spomenul, že ešte nikdy nenakupoval, som to ale spomenúť proste musel
Janof, ak ide o tabuľky v db, tak tie by som riešil až po skompletizovaní si nejakého prvotného plánu. Potrebuješ vedieť, ako budeš riešiť napr ten nákupný košík, aké údaje budeš o zákazníkoch ukladať atď.
_________________ C#, PHP, ... |
|
Registrovaný: 27.11.08 Prihlásený: 30.01.20 Príspevky: 630 Témy: 98 | 98 Bydlisko: Veľký Krtíš... |
odporúčal by som ti nainštalovať si nejaký hotový systém (napr. prestashop) a poriadne si aj zo strany užívateľa ja zo strany administrátora odskúšať proces nakupovania
|
|
Registrovaný: 01.10.09 Prihlásený: 12.03.17 Príspevky: 86 Témy: 18 | 18 |
Táto téma je vskutku zvláštna. Určite odporúčam nezabudnúť na nasledovné časté problémy:
- SQL injekcie (stačí prejsť pole $_POST a $_GET či neobsahuje nebezpečné znaky)
- verifikácia zadaných používateľských vstupov na strane serveru (napr.: spĺňa heslo zadaný počet znakov? je email zadaný správne?)
Moderné eshopy sú interaktívne hlavne vďaka jednoduchému rozhraniu a použitiu javascriptu. Je pekné vidieť efektnú animáciu pri pridaní položky do košíka atď.
V zásade ale je vždy kľúčové, aby dízajn bol navrhnutý tak, aby používateľ web stránky vždy vedel, kde sa nachádza, prečo je na tej danej stránke a aké ma ďalšie možnosti. Nikdy by sa nemalo stať, aby sa návštevník stratil a bol bezradný. To je podľa mňa zlyhanie dízajnéra webu.
_________________ Bad news: Time flies. God news: You are the pilot! |
|
Manny píše: SQL injekcie ... verifikácia zadaných používateľských vstupov Ošetrovať by sa malo hlavne podľa kontextu, v ktorom sa obsah použije. Toto sú len také základné veci, ktoré sa spomínajú všade Manny píše: Moderné eshopy sú interaktívne hlavne vďaka jednoduchému rozhraniu a použitiu javascriptu. Je pekné vidieť efektnú animáciu pri pridaní položky do košíka atď. Ani nie, moderné eshopy sú dobré, lebo sú dobre navrhnuté. Ja naozaj nechcem vidieť animácie pri pridaní do košíka. Chcem prehľadný eshop, ktorý má dobre navrhnuté používateľské rozhranie. Manny píše: V zásade ale je vždy kľúčové, aby dízajn bol navrhnutý tak...
Janof sa hlavne pýtal na programátorskú časť, návrh dizajnu s tým nesúvisí.
|
Registrovaný: 21.12.06 Prihlásený: 31.12.19 Príspevky: 9438 Témy: 95 | 95 |
Jedna sninska chyba, s ktorou som sa tretol teraz na hej.sk, pocas objednavania je 4ci5 krokov a az posledne odsuhlasenie kroku by mala byt akceptovana objedvaka a podla nej vystavena faktura. No ja som v predposlednom kroku zistil, ze to nie je ten model TV, ktory som chcel, tak som jednoducho zavrel cele okno a robil objednavku na novo s modelom, ktory som si nanovo pridal do kosika a ten pred tym tam nebol. No na moje prekvapenie mi dodali 2TV, aj ten ktory som "nedoklikat az do konca". A vela chyb maju na eshopoch aj s rozdelovanim sortimentu. Pretoze ked to moc sortuju, potom niektore produkty nie su vhodne zadelovane a je v tom taky binec, ze ked navstivi clovek taku stranku, tak to hned aj zavrie i ked tam skace naber "najlacnejsi v regione ci v republike"
_________________ NB: ACER Aspire TimeLineX 3820TG: i5-460M; ATI HD5650; 4GB DDR3; HDD 640GB; OS: Win7 64bit + Taška: Zeroshock 3; USB Hub: aktiv Belkin 4port - USB2
Myš: MS laser mouse 6000; Headset: Logitech Digital Precision PC Gaming; Klávesnica: Logitech 200; USB key: Patriot SUPERSONIC USB3 - 32GB ; Mobil: SE Xperia Neo V
Repro:Bach 2.0; Tlač:HP 1410, 1315, 3330-kopírka |
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 12 ] | |
|