Zdravím, ako stredoškolák uvažujem o štúdiu robotiky, automatizácie a elektroniky. Najlepšie by bolo ak by som sa viac osamostatnil a vyskúšal štúdium v zahraničí, taktiež ak by som sa popri práci aj zamestnal, čož by mi aspoň čiastočne pokrylo výdavky na ubytovanie, štúdium a ostatné výdaje popri tom (bez práce aspoň na polovičný úväzok by som si to nemohol dovoliť). Potrebujem však poradiť ohľadom výberu VŠ, najlepšie by bolo ak by bola európska so zameraním na vyššie uvedené, s možnosťou hradenia štúdia na splátky (príp. poskytnutie študentskej pôžičky). Pre sprehľadnenie kladiem 3 základné otázky:
1: Myslíte si že sa oplatí (resp. má budúcnosť) študovať odbory ako robotika a automatizácia a ich uplatnenie: a) na Slovensku b) mimo Slovenska
2: Máte skúsenosť (osobnú, z počutia) alebo názor na VŠ s týmto zameraním, popr. viete nejakú mimo SR
odporučiť? najlepšie vo VB, Holandsku, Dánsku, Čechách
Ak áno, ako je to s poplatkami za štúdium, prístupom školy k zahraničným študentom, ubytovaním, možnosťou práce, štipendiom atď ...
3: Myslíte že je potrebná znalosť AJ na vysokej úrovni alebo stačí priemerná ?
Budem Vám vďačný za akékoľvek odpovede na ktorúkoľvek otázku, môžete posielať aj odkazy na weby škôl, agentúry pre štúdium v zahraničí a podobne.
Cením si akúkoľvek radu, postreh a pomoc