Nech este konkretizujem skusenosti, co s tym adapterom mam:
Kym som ho nemal, skusal som sa pripajat na otvorenom okne len s integrovanym Broadcom-om v notebooku, signal bol velmi nestabilny a nepouzitelny - aj ked sa notebook tvaril, ze pripojenie je naviazane, realne fungovalo tak par sekund a koniec.
V baleni s adapterom je aj predlzovaci USB kabel (cca nejakych 60 cm) a CDcko s ovladacmi - Edimax Wireless Utility (monitorovanie signalu sieti nie na klasicky nepresny sposob Windowsu 1 az 5 paliciek, ale presnejsie meranie v percentach, odstupnovane po 5% - komu by ani to nestacilo, su aj presne merace s odstupnovanim po 1dBm - ale to tu teraz nebudem rozpisovat, iba ak by to niekto zhanal).
Adapter si pripajam na ten predlzovaci USB kabel a davam ho na okno (mam ho otvorene kvoli lepsiemu signalu, ale je tam sietka, takze mi nevypadne
) a notebook tym padom nemusim drzat krkolomo nejako pokruteny na parapete. Vyhoda kombinacie adapteru a kabla je aj to, ze je lahke antenu otacat do roznych smerov a s tymi ovladacmi Edimaxu si vzdy dat preskenovat silu signalu - otocenie anteny o 90° na tom istom mieste moze zlepsit signal aj na dvojnasobok.
V tom prilozenom programe Edimax Wireless Utility sa ten adapter jedinym kliknutim da prepnut z klientskeho modu na AP (a s rovnako kvalitnym vykonom, ako su tie bezne pouzivane - ved rovnaka antena
) a jedine, co potom treba nastavit, je uz len heslo siete - bez akehokolvek navodu alebo skusenosti sa to da za par sekund.
Zacinam mat len jediny "problem" - ten adapter ma vysielaci vykon vyssi ako niektore slabsie routery.
Ked totiz skusam pripojenie aj inde na slabsich APckach, nez je ten kamosov DrayTek (ktory ma "aspon" rovnako silnu antenu
), tak moj adapter zvlada odosielat signal do APcka, ale to uz nema vykon poslat ho mne. Ale to uz ja nezmenim
Kto by este potreboval silnejsiu antenu, nez je ta povodna so ziskom 4 dBi, moze skusit dokupit toto:
http://www.alza.sk/ovislink-wai-101-vnitrni-d84255.htm
Tato ma zisk 10 dBi, uvazoval som o nej uz pri kupovani adapteru, ale nakoniec mi ju nebolo treba a nikto znamy ju neskusal, tak som nevedel, aka je. No ale (cistou nahodou
) som ju pred par dnami uvidel u bratranca - kupil si ju na router, aby si mohol vytvorit pokrytie pre cely byt, lebo pocitac ma na jednom konci a notebook na druhom a s touto antenou mu to funguje perfektne - sila signalu za niekolkymi stenami 50%.
Tak asi vsetko, co viem zo svojej praxe. Dufam, ze tento sloh pomoze aspon niekomu
)