GTomas píše:
ja mam na pc 2x windows ale chcel by som skúsit aj linux ale zároven mat aj win , slo by to ak by som jeden windows vymazal a nahradil ho linuxom ??
pocul som ze windows a linux sa neznásaju a mohol by som príst o vsetky data
je to pravda ???
Ahoj, ja sa ti pokúsim odpovedať priamo s možnosťami.
To že máš Windows je v pohode. Linux s Windowsom nespustíš plnohodnotne, takže nad tým sa nezaoberaj (teda konkrétne myšlienkou, že sa neznášajú). Pretože to funguje spôsobom výberu. Po zapnutí PC si vyberieš či chceš Windows, alebo Linux.
Linux však používa iný systém súborov ako NTFS(FAT, FAT32), pre ktorý sú známe ext2, ext3, reiserfs alebo najlepšie ext4. Takže nemôžeš povedať že oddiel D:/ dáš na Linux. Ten proste musíš sformátovať do hore udaného typu systému súborov, alebo nechať inštalátor Linuxu, aby sám prerozdelil disk. K tomuto mám aj takú poznámku, že Inštalátori systémov Linux sú natoľko inteligentné, že ti umožnia navrhnúť rozdelenie disku (napriek tomu že tam máš Windows a ten Windows tam aj ostane!) a tak používať Linux aj Windows bez predchádzajúcej stráty dát.
Najskôr by som ti odporučil stiahnuť si pre Windows aplikáciu Oracle WM VirtualBox, ten ti umožní nainštalovať virtuálne (nie naozaj
) systém Linux (ale aj iné) a tým si ho neplnohodnotne vyskúšať. Preto neplnohodnotne, lebo najlepšie je ho mať pred sebou ako funkčný systém, no VirtualBox ti pomôže prejsť si inštalátor systému.
To aký Linux si vyberieš, je na tebe, pretože Linuxových distribúcií je mnoho. Najlepšie je vyberať si z TOP 5, kde by mohli byť distribúcie ako Ubuntu Linux, Mandriva Linux, OpenSUSE Linux atď. Ubuntu Linux je najpoužívanejším v poslednom období, respektíve najoblúbenejším systémom pre začiatočníkov. Ale pozor, v Linuxe sú známe dve pracovné grafické prostredia, KDE a GNOME (zadaj postupne do google.sk/images a tak si prezri ich vzhľad). Tak sa rozhodni ktoré chceš používať. Ja osobne radím OpenSUSE Linux (DVD verziu) alebo Ubuntu Linux.
Linuxová distribúcia má výhodu v tom, že už v jeho základnej inštalácií sú integrované ovládače, programy a tak Office a internet či pár hier je dostupných ihneď. To je však len málo, čo Linuxová distribúcia v sebe má. Už na inštalačnom DVD (OpenSUSE) je niekoľko tisíc aplikácií.
Vyber si alebo sa informuj na odborných portáloch, ktorí sa venujú Linuxu. LinuxON.sk.
ps: O dáta môžeš prísť či máš Win, alebo Linux, zálohovať si pre teba dôležité veci je vždy lepšie, ako čakať, či sa niečo nestane. Najmä v Linuxe je takmer nemožné dostať späť vymazané alebo stratené dáta.
Uff ale som sa rozpísal...