Rád by som tu pridal moje skúsenosti / mini-recenziu na tento miniPC.
Nebolo to tak dávno čo ma uchvátili miniatúrne PC ktoré sa čoraz viac rozširovali v zahraničných obchodoch. Jedného dňa bolo treba do domácnosti vyriešiť jednoduché, tiché PC na browsowanie internetu.
Ako prvé by som riešil nejaký bazár. Zostavy v danom cenovom limite (do 100e) sa zohnať dali, no výkon nebol bohviečo a hlavne to bolo hlučné a staré.
A vtedy som si spomenul na dávnejšie zámeru kúpou MiniPC.
Nasledovalo prezeranie e-shopov najmä čínskych, kde "krabičiek" splňujúc požiadavky na pasívny chod a Windows OS splňovala väčšina, a tak na radu muselo prísť vytreidenie možných kandidátov.
Po niekoľkých hodinách čítania rôznych diskusií, recenzí a pod. som vybral kandidátov značky Sunchip (Wintel) a VOYO.
Ostatné su no-name čína a pri týchto sa dajú aspoň nájsť samotné fóra a drivere pre všetky prípady.
Samozrejme ani jeden nebol dokonalý, VOYO mal (podľa diskusií) problémy a veľa kusov dorazila DOA (Dead on arrival - mŕtve a nefunkčné) iné kusy sa pokazili po par hodinách (samozrejme treba to brať s rezervou vzhľadom na predané množstvo to určite bolo len pár % ale nieje to nič príjemné).
Wintel mal zasa problémy že sa niektoré kusy prehrievali a teploty v bežnom používaní boli 80C a pri záťaži atakovali 90C a PC sa vypol. Podla pár home-made riešení stačilo vyvŕtať na vrch pár dier aby malo teplo kade z krabičky unikať a bolo by po probléme.
Nedokázal som si vybrať, obe boli risk a tak som to zabalil, ráno múdrejšie večera.
A spravil som dobre. Ráno medzi spamom bol aj jeden užitočný od
GEEKBUYING kde bol Wintel W8 v najnovšej revizí s relatívne novým Intel X5-Z8300 ktorý v porovnaní s bežne predávanou Z3735F je vyrobený novším procesom (22nm vs 16nm) čím má lepšiu spotrebu a jemne vyšší výkon. Dúfal som že týmto bude problém prehrievania vyriešený a bolo rozhodnuté.
Po aplikovaní kupónu ma to vyšlo na 75€ vrátane poistenia. Doručený bol do 2 týždňov.
Prišiel v krabičke z tvrdeného papiera (obdobné krabičky majú telefóny xiaomi) v balení sa nachádzal len adaptér, HDMI kábel a jednoduchá príručka. (krabica a aj príručka boli zjavne určené pre staršiu reviziu s W8.1 a procesorom Z3735F)
Samotný miniPC mal samozrejme správne parametre a to:
Intel X5-Z8300 Quad-Core, 1.4Ghz-1.8Ghz
Integrovaná GPU Intel HD
2GB RAM
32GB integrované úložisko
Windows 10 (hoc o jeho legálnosti možno pochybovať)
Požiadavky ideálne na kancelársku prácu/internet/filmy+hudba.
Bol som ale zvedavý na samotné svižnosť OS a hlavne či sa nebude prehrievať.
Po spustení sa zapol sprievodca prvotným nastavením, OS bohužiaľ len English alebo Čínsky.
Vybraté English, preklikanie cez nastavenie a ani som sa nenadal a už bol pripravený na použivanie.
Nechal som ho cvíšku v kľude a po pol hodinke som ho reštartoval. Po nabehnutí som jednotlivo spúšťal SW pre testy a to :
Aida 64 - Stability test pre zistenie aké teploty má v záťaži.
CrystalDiskMark - pre overenie rýchlosti pamäťe.
Microsoft Edge - Youtube v 4K
Začal som Crystal Disk Mark, ktorého vysledky ma mierne prekvapili (pozitívne):
Ako vidno, write je trošku slabší ale read je veľmi podobný tomu z môjho 7200ot HDD:
V príjemnej nálade som sa teda pustil do 4K. Zapol som Edge, vyťukal youtube a tu som zistil že to nejde tak docela hladko ako môj PC (som zvyknutý na SSD
), našiel 4K sample video, nastavil a zapol (samozrejme fullscreen).
A hľa video šlo hladko bez akýkoľvek záškubov. Skúšal som viaceré a ani s jedným nebol problém.
Samozrejme problém nebol ani s lokálnym a takisto si poradil s HEVC H265.
Ešte som narýchlo skúsil Kodi a streamoval som filmy zo sieťového disku, tak isto bez problémov.
Ako posledné nasledovalo AIDA64 a jej staiblity test. Ten som nechal niečo cez 10 minút a teploty (vzhľadom na skeptické očakávania) tiež v norme.
Wintel si jednoducho poradil som všetkým čo som mal pre neho nachystané a ostávalo už len jediné - preinštalovanie OS na SK.
Zálohoval som teda celý disk (keby náhodou) cez CloneZilla a Macrium Reflect (radšej 2x záloha, pre istotu). Zálohoval som tiež ovládače.
Nasledovalo upravenie W10 ISO súboru a integrovanie zalohovanych ovladačov, po dokončení som spustil klasickú inštalačku. Formatol systemovú partíciu, nainštaloval.
Nakoľko boli drivere integrované, všetko hneď nabehlo jedine čo bolo treba doinštalovať bol WiFi ovládač. A tu nastal problém s ktorým som sa trápil dobré 2 hodiny. Ovládač nie a nie úspešne nainštalovať, správca zariadení písal že zariadenie nemožno spustiť a pod.
Nakoniec som zo zúfalstva odinštaloval WiFi driver v núdzovom režime, a manuálne nakopíroval .inf do windows zložky, po reštarte nabehol.
Následne som zistil že s legálnosťou OS som mal pravdu a daný produktkey sa mi nedarilo aktivovať, f*ck. Na toto treba dať pozor, osobne som s tým rátal ale niekoho by to mohlo nemilo prekvapiť.
Nainštalovaný office, video player, chrome a tym som to ukončil.
Zariadnenie možem odporučiť ľudom čo hľadajú malú, pasívne chladenú krabičku ako doplnok k TV či ako PC pre starších ľudí. Netreba od toho čakať moc, niektoré "náročnejšie" stránky idú pomalšie, ale na občasné použitie si myslim že stačí.
Jedná sa o prvé pocity, po pár týždňoch môže byť všetko inak