Servus.
Presne tento problem riesil aj moj bracho.
Vonku mal umiestneny outdoorovy 4G/LTE modem s antenkou (mala biela skatula), ktory je napajany ako dnes uz klasicky cez PoE, t.j. po kabli LAN (RJ-45).
Staci tento 4G/LTE modem pripojit do WAN portu tvojho alternativneho domackeho routra a ten ich Mikrorik router odlozit do skrine
. Udaje k pripojeniu do siete alebo nastavenia siete 4G/LTE su ulozene v modeme. Ten modem 4G/LTE je nastastie aktivny prvok, takze netreba robit ziadne PPPoE alebo ine nastavenia v tvojom WiFi routri a vsetko si uz "osefuje" automaticky sam modem. Ked to budes robit, odporucam vopred poodpajat vsetky kable, ako aj napajacie adaptery. To preto, ze on si musi znovu nacitat nove zariadenia (MAC adresa a IP adresa). Ani braskovi to nechcelo fungovat dokym vsetko neodpojil od elektrickej siete a nenabootoval vsetko odznova. On si modem aj router zrejme uchovava udaje z portu routra po prvom zapnuti (nabootovani) a neobcerstvuje si sam tieto udaje v pravidelnych intervaloch (kedze k tomu nieje ziadny dovod). Preto bolo treba rebootovat... ale najlepsie je rovno odpojit... ak by si napriklad zasuvka modemu uchovavala MAC adresu v nejakej pamati... takze radsej odpoj adapter(y) uplne od siete.
Mikrotik routre vsak nie su vobec zle. Je to v celku schopny router. Moj brasko to riesil preto, lebo jeho domacky WiFi rotuer bol omnoho kvalitnejsi (vykonnejsi) a uz vcetne funkcii, ktore on doma potrebuje vyuzivat (DLNA server, VPN siet, GUEST ucet pre domacu WiFi siet resp. moznost zapnut/vypnut virtualne dalsiu domacu WiFi siet... atd.). Inac ale tento Mikrotik router vobec nie je zla masina.
Ak mas problem vyriesit napajanie outdooroveho modemu a ak ti tvoj provider nedodal PoE modul, budes si ho musiet asi sam zakupit. Pozor na napatie, ktore potrebuje tvoj outdoorovy modem. Podla toho kupuj. Alebo kup PoE modul bez napajacieho adaptera resp. bez interneho zdroja napatia a tento si potom kupis samostatne podla napatia ake potrebujes a aj s konektorom, ktory pasuje do tvojho PoE modulu.
https://www.alza.sk/sietove-prvky/napajanie-cez-siet/18845120.htm(alebo hladaj aj inde na internete nieco ako "PoE - Power over Ethernet - modul")