Ahojte, zariadzujem byt a narazil som na menší problém. Dizajnovo sa mi tam dosť hodia závesy a záclony až po zem no bojím sa zníženej účinnosti kúrenia. Záves a záclonu chcem dať do obývačky a spálne, kuchyňa a izba len žalúzie. Jedná sa o zateplený tehlový byt zo 60 rokov. Vo všetkých izbách mám štandardné dvojpanelové radiátory, dosť krátke 100 až 110cm. Tepelne je na tom byt dobre, radiátory kúria veľmi slabo (je to regulované centrálne podľa vonkajšej teploty), keď je vonku okolo 0C tak sú len vlažné, keď mrzne sú čosi teplejšie ale stále žiadna sláva. Napriek tomu je v obývačke do 23C a v spálni 22C. Na danú tému sa mi podarilo dohľadať 2 teórie. 1. záves drasticky zníži účinnosť radiátora vždy 2. v zateplenej stavbe to nie je až také zlé lebo teplo zachytené za závesom vytvorí tepelnú bublinu pri okne čím zamedzí úniku tepla z miestnosti a vďaka zatepleniu v byte ostane stále teplo.
Máte s tým niekto skúsenosti? Rozmýšľam aj nad takou vecou, že dám závesy a vymením radiátory za trojpanelové. Samozrejme závesy nebudú zatiahnuté stále (ale záclony asi áno). V spálni potrebujem záves lebo za oknom je lampa čiže to budem zaťahovať minimálne na noc. V obývačke bude záves skôr dekoratívna záležitosť a zaťahovať ho asi moc nebudem.
Vďaka.
|